Τα νομοσχέδια των επτά Υπουργείων που συζητήθηκαν στο Υπουργικό 

26 νομοσχέδια θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο!  

Τα νομοσχέδια επτά υπουργείων και σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων συζητήθηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκ νέου με τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μητσοτάκης: Παγκόσμια η ύφεση - Θα προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος  Πέτσας ανακοίνωσε σχετικά με  τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Αυτό είναι το ημερολόγιο άρσης των μέτρων για κάθε τομέα 

«Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις προσπάθειες όλων για την αντιμετώπιση της α’ φάσης της πανδημίας του κορονοϊού, μιας εξαιρετικά σύνθετης κρίσης που είχε χαρακτηριστικά όχι μόνον ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει απλώσει ένα πλέγμα προστασίας για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι πρώτο μέλημα καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το «μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται, καθώς μέχρι την 31η Ιουλίου θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή 26 Νομοσχέδια». Ανακοίνωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την «κανονική συνέχιση των εργασιών της Βουλής και το καλοκαίρι, χωρίς θερινά τμήματα». Η δε εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, «χρήση νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου - παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν  - φτάνει στο τέλος της».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κυβέρνηση απέδειξε αυτούς τους δύο μήνες ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. «Και αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Και νομίζω ότι αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός».

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1.    Παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο περί σύστασης της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο. 
Η Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως στρατηγικό στόχο την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, την υπεραξία των εμπορικών σημάτων, την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και την επακόλουθη αύξηση των δημόσιων εσόδων. Για αυτό και η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αναδεικνύεται αφενός ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αφετέρου ως αναπτυξιακή πολιτική. Ήδη από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, με τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, έχουν πραγματοποιηθεί.
Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας. Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού ανέδειξε την ανάγκη «η χώρα να αποκτήσει συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική. 

2.    Παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου παρουσίασαν το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται οι παρακάτω επτά βασικές τομές στην χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία.  
-    Απλούστευση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
-    Αυστηροί και αναπτυξιακοί κανόνες στην εκτός σχεδίου δόμηση.
-    Μεταρρύθμιση στις γενικές χρήσεις γης. 
-    Ενεργοποίηση Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.
-    Επιτάχυνση για πολεοδομικά σχέδια σε όλους τους δήμους της χώρας εντός 6 ετών με εισαγωγή του θεσμού των πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών.
-    Απλοποίηση – εκσυγχρονισμός του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες.
-    Επίλυση χρόνιων προβλημάτων στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια.

3.    Η παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης παρουσίασε τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες. 

Με το νομοσχέδιο αυτό:
-    Ρυθμίζονται θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
-    Κωδικοποιούνται πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και τους ανανεώνουμε με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).
-    Προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τα ψηφιακά έγγραφα.
-    Ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες για τα προσωπικά δεδομένα.
-    Ενσωματώνεται στον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G.
-    Εισάγονται νέες διατάξεις για την απαραίτητη θεσμική βάση του Ψηφιακού Κράτους για την επόμενη δεκαετία.

4.    Η παρουσίαση των νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

A. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας παρουσίασε το Σχέδιο Νόμου με το οποίο ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη Ευρωπαϊκές Οδηγίες, των οποίων η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία εκκρεμεί ήδη από τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2019. Η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα καθώς αντιμετωπίζεται μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων και θεσπίζεται κοινό πλαίσιο κανόνων για:  

- Tην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι σε ποινικές δίκες, ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. 
- Την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Με τις σχετικές ρυθμίσεις εξομοιώνεται η ποινική προστασία της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον Φ.Π.Α. και οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. 
- Τη δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Τη συστηματοποίηση του θεσμικού πλαισίου της  δικαστικής αρωγής για υπόπτους και κατηγορουμένους ποινικών υποθέσεων και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. 
- Την κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας της 7ης Ιουνίου του 2018.

Επιπλέον, τροποποιείται ο Ν. 3663/2008, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπων της χώρας στην Eurojust.

B. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε επίσης το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με το οποίο  δημιουργείται ένα σαφές πλαίσιο για ταχύτερη εκδίκαση διαφορών που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα ενώ παράλληλα διασαφηνίζεται το πλαίσιο για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

5.    Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ
 

Η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λ. Μενδώνη παρουσίασε το σχέδιο νόμου ώστε το «ΑΚΡΟΠΟΛ» να συμβάλλει στην προβολή του νέου προσώπου της Ελλάδας στον κόσμο. Το αντικείμενο της δραστηριότητας του νέου φορέα («ΑΚΡΟΠΟΛ»), είναι δομημένο σε τρεις άξονες: 

•    Με κέντρο ενδιαφέροντος τα ίδια τα μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, 
•    Με κέντρο ενδιαφέροντος τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό,
•    Με κέντρο ενδιαφέροντος το γενικό κοινό.
Ως προς τον α’ άξονα (καλλιτέχνες και εν γένει δημιουργοί), το ΑΚΡΟΠΟΛ θα επιδιώκει δράσεις προς:
•    Ενδυνάμωση των δομών των οργανισμών του κλάδου (capacity building), 
•    Καλλιέργεια δεξιοτήτων των μελών (skill building), 
•    Ανάδειξη ηγετών στο πολιτιστικό πεδίο (cultural leadership και cultural management),  
•    Παροχή ευκαιριών δικτύωσης των φορέων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τεχνολογικούς, ερευνητικούς, χρηματοδοτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 
•    Παροχή εργαλείων και τεχνογνωσίας για την εξεύρεση πόρων,
•    Δημιουργία ευκαιριών κινητικότητας, φιλοξενίας καλλιτεχνών (residencies),  
•    Υποστήριξη δράσεων εξωστρέφειας (π.χ. συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ), 
•    Σύσταση και λειτουργία ψηφιακού και φυσικού κόμβου πληροφόρησης.

Ως προς τον β’ άξονα (σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός), σκοπός του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι: 
•    Η διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ πολιτισμού και τεχνολογίας και η ανάπτυξη προγραμμάτων γύρω από την σχέση αυτή, 
•    Η διερεύνηση και συμπερίληψη καινοτόμων πρακτικών στις διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, 
•    Η ερμηνεία και προσέγγιση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομίας μέσα από σύγχρονα καλλιτεχνικά μέσα έκφρασης, 
•    Η προώθηση και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
•    Η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την ανάδειξη, και παραμονή στη χώρα αναδυόμενων καλλιτεχνικών δυνάμεων.

Ως προς τον γ’ άξονα (γενικό κοινό), σκοπός του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι η διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω:    
•    Της διοργάνωσης δράσεων, εκδηλώσεων και εκθέσεων τόσο μέσα στο κτίριο του όσο και στην ευρύτερη περιοχή,  
•    Της διάδρασης του γενικού κοινού με μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, 
•    Της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ειδικές ομάδες (π.χ. παιδιά, οικογένειες, άτομα άνω των 65, ΑμεΑ, κάτοικοι περιοχής) 
•    Της αναγέννησης της περιοχής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το «ΑΚΡΟΠΟΛ», είναι νέος φορέας στον οποίο παραχωρείται το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ PALACE, επί της οδού Πατησίων 51 το οποίο ανήκει στο ΥΠΠΟΑ και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης (Β΄ 584/1991). 

6.    Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα αφορά υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ορισμένες κτηνιατρικές δραστηριότητες (εκτροφεία, κτηνιατρικές κλινικές και κτηνιατρεία).

7.    Υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στην ειδική διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων (ν. 2882/2001) 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής εισηγήθηκε την έκδοση Ειδικής Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Η εφαρμογή των ανωτέρω εξαιρετικών διατάξεων, επιτρέπει: 
- Πρώτον, την πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, καθώς με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού. 
- Δεύτερον, προφυλάσσονται οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται, αφού κατά την προσωρινή κατάληψη, καταβάλλεται εύλογο τμήμα της αποζημίωσης, που υπερβαίνει το 70%, και 
- τρίτον, υποχρεώνεται το Δημόσιο εντός 1 μηνός να καταθέσει αίτηση προσωρινού ή οριστικού καθορισμού της αποζημίωσης, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ.  Χατζηδάκης έθεσε υπ’ όψιν του Υπουργικού Συμβουλίου την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς από έργων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (κατασκευές Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και  ΧΥΤΥ), τα οποία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις σε σχέση με την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών αποβλήτων στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και διαφόρων νησιών. Πρόκειται για μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν, για να καλύπτουν τον Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις νήσους Λέρο, Τήνο και Ύδρα και, ειδικότερα:

α. για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
β. για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της νήσου Λέρου,
γ. για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού Ύδρας και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Νήσου Ύδρας και
δ. για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου.

Τέλος, στα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης:

- συστήθηκε Κυβερνητική Επιτροπή για την αναθεώρηση του πλαισίου δημοσίων συμβάσεων η οποία επιλαμβάνεται της διαχείρισης του έργου για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό  του ν. 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών»,  
- συστήθηκε Κυβερνητική Επιτροπή για τη διευκόλυνση του εμπορίου στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη για τη διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, με γνώμονα την ευελιξίας και τη ταχύτατη λήψη αποφάσεων στο σχεδιασμό της στρατηγικής και στην υλοποίηση των σχετικών δράσεων.
- καθορίστηκε η ετήσια χορηγία του Δημοσίου προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους για το οικονομικό έτος 2020.
- καθορίστηκε η αποζημίωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top