Πέτσας στο Star: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών

Τι διευκρίνισε για καταστήματα, σχολεία, μετακίνηση με ΙΧ και εκκλησίες

Διευκρινίσεις για τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και τη μετάβαση από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε ασφαλείς»,  έδωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στη Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.     

Το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε ανοίγει τι 

«Ό, τι ανoίγει μπορεί να ξανακλείσει αν δε δείξουμε προσοχή και δεν εφαρμόσουμε τις οδηγίες των ειδικών» προειδοποίησε ο κ. Πέτσας. «Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δε δείξαμε ότι είμαστε ένας ανεύθυνος λαός, αλλά ένας υπεύθυνος λαός» πρόσθεσε.  

Όσον αφορά το σκεπτικό με βάση το οποίο δε θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 4/5 όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης,  ο υφυπουργός απάντησε στη σχετική ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα ότι «στόχος ήταν η σταδιακή επάνοδος, ώστε να παρακολουθούμε κάθε ημέρα πώς εξελίσσεται η πανδημία». 

Ποια καταστήματα ανοίγουν, πότε και με ποιους περιορισμούς- Αναλυτικά

     
Για την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν θα υπάρξει συνέχεια με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι  «σκοπός είναι σιγά – σιγά να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας». Όπως εξήγησε,  η επαναλειτουργία των σχολείων είναι ένας βασικός παράγοντας για ψυχολογικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα των γονιών τους. «Θα ξεκινήσουμε με τη Γ΄Λυκείου και θα δούμε πώς θα πάμε στη συνέχεια» τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επανέναρξη των μαθημάτων και στα δημοτικά σχολεία, λέγοντας: «Θα δούμε πώς θα πάμε με αυτόν τον ύπουλο εχθρό που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα». Όπως συμπλήρωσε πάντως «όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να ενθαρρύνονται», ενώ παρέπεμψε σε αναλυτικές πληροφορίες στις ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.  

Σχετικά με την προτροπή του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη στους πολίτες να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους τις επόμενες εβδομάδες και όχι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αν και η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να παροτρύνονται οι πολίτες στη χρήση των ΜΜΜ «τώρα θέλουνε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό», ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μην ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει σε ΜΜΜ - Πώς θα κινούνται οδηγοί Ι.Χ. και ταξί

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν τα επόμενο διάστημα, θα επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις. «Θα είναι τα πρόστιμα μεγάλα και σκληρά. Θα έχουμε σίγουρα μέτρα για τον ιδιοκτήτη και τον εργαζόμενο και ενδεχομένως να δείτε τις επέμενες ημέρες και για τον πελάτη».  

Για την Εκκλησία και την ενόχληση που εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σήμερα, ο κ. Πέτσας τόνισε:

Ανεβάζει τους τόνους αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση η Εκκλησία 

«Έχουμε μια καλή επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ. Θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τις 4/5 αλλά για τη λειτουργία με ποίμνιο θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμη». Όπως διευκρίνισε ο λόγος είναι ότι πρέπει να συζητηθεί το πλαίσιο λειτουργίας που η ίδια η Ιεραρχία έχει προτείνει (αντισηπτικά, αποστάσεις, μέτρα προστασίας, μη ασπασμός των εικόνων).             


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top