Σταϊκούρας: Η χώρα θα γυρίσει σε ύφεση αλλά όχι σε μνημόνια

Το συνολικό πακέτο των μέτρων θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ

Η έκταση του προβλήματος θα είναι μεγάλη και η χώρα θα επιστρέψει σε ύφεση» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Όπως διαβεβαίωσε, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2020».

Πώς θα πληρώσετε φόρους και δόσεις με έκπτωση 25%

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το συνολικό πακέτο μέτρων θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίζονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, από ευρωπαϊκούς πόρους και από την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Η κυβέρνηση διέθεσε πόρους για τη στήριξη των πολιτών αλλά κρατά και “καύσιμα” για την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε.

Άρση μέτρων: Σήμερα ανακοινώνεται το σχέδιο επιστροφής στη νέα κανονικότητα

Για την καταβολή του βοηθήματος σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες σημείωσε πως «σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 150.000 επιστήμονες θα δουν την Πέμπτη στο λογαριασμό τους τα 600 ευρώ, ενώ την Τετάρτη και έως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όσους επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση. Άλλοι 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν στους λογαριασμούς τους 800 ευρώ, ενώ πάνω από 90.000 επιχειρήσεις θα βοηθηθούν».

Καταργείται η έξοδος με αποστολή SMS στο 13033

Όσον αφορά την αναλογία του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, η οποία θα καλυφθεί από το κράτος, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα καταβληθεί έως το καλοκαίρι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για όσο διάστημα κάποιος εργαζόμενος πολίτης δεν εργάζεται και μέχρι να πάει στη δουλειά, η επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος. 

Για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως θα αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, θα λαμβάνει πρόνοια για την προστασία πολιτών που ήταν συνεπείς, αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών.

Τέλος, για την έκπτωση ενοικίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι αυτό θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top