Πώς θα πληρώσετε φόρους και δόσεις με έκπτωση 25%

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Χρήματα στο χέρι

Φόρους και δόσεις ρυθμίσεων με έκπτωση 25% δικαιούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση, εφόσον επιλέξουν να πληρώσουν μέχρι και την Πέμπτη, 30 Απριλίου φόρους και δόσεις ρυθμίσεων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τέλη Μαΐου το έκτακτο επίδομα στις οικογένειες με ανήλικα

1. Η έκπτωση 25% αφορά βεβαιωμένες (μη ληξιπρόθεσμες) οφειλές και δόσεις ρυθμίσεωντων οποίων έχει παραταθεί η προθεσμία καταβολής τους έως τις 31 Αυγούστου 2020 και πληγούν στις 30 Απριλίου, εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

2. Δεν εμπίπτουν στην έκπτωση 25%:

- Φορολογικές υποχρεώσεις από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
- Οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων
- Οφειλές υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.

Καταργείται η έξοδος με αποστολή SMS στο 13033

3. Την έκπτωση 25% για τις οφειλές και τις δόσεις ρυθμίσεων μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής εργασίας , ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο , επαγγελματίες και επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των 400 ευρώ σε άνεργους

4. Οι δικαιούχοι της έκπτωσης πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα το 75% της οφειλής δόσης του Απριλίου.

Για υπολογισμό του 75% , ο δικαιούχος πληροφορείται το ύψος της οφειλής /δόσης από την “Προσωποποιημένη Πληροφόρηση “ του Taxisnet. Η καταβολή πραγματοποιείται με τη σχετική Ταυτότητα Οφειλής για κάθε οφειλή χωριστά. Για κάθε ταυτότητα βεβαιωμένης ( ΤΟ) ¨η ρυθμισμένης οφειλής ( TPO) καταβάλλεται το 75% της εμφανιζόμενης οφειλής στην εικόνα του Taxisnet και μέχρι 2 δεκαδικά ψηφία.

Παράδειγμα:

Επαγγελματίας δικαιούχος της έκπτωσης καλείται να πληρώσει τη δόση Απριλίου μιας φορολογικής οφειλής σε ρύθμιση ύψους 1.000 ευρώ.

Για τη δόση αυτή χρειάζεται να καταβάλει το ποσό των 750 ευρώ ( 1.000 Χ 75% ίσον 750 ευρώ).

Η έκπτωση του 25% θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο της καταβολής του 75% από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Μέχρι να γίνει η τακτοποίηση αυτή, ενδεχομένως να εμφανίζονται διαφορές στη σχετική εικόνα του δικαιούχου στην “Προσωποποιημένη Πληροφόρηση “του Taxisnet. Η επαλήθευση καταβολής του 75% δεν απαιτεί κάποια ενέργεια του δικαιούχου. Προσοχή . Για να ισχύει η έκπτωση αυτή στις αντίστοιχες δόσεις ρυθμίσεων Μαρτίου και Απριλίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις.\

5. Έκπτωση φόρου μέσω συμψηφισμού ΦΠΑ

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση, εφόσον εξοφλήσουν ολοσχερώς έως και τις 30 Απριλίου το συνολικό ποσό της οφειλής του ΦΠΑ, που προκύπτει από τις δηλώσεις α’ τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και του τρίτου τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, αποκτούν την ευκαιρία να συμψηφίσουν ποσό ίσο με 25% επί της καταβληθείσας οφειλής με άλλες δόσεις ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου του 2020.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top