Τσίπρας: Να σπάσει ο κουμπαράς για να στηριχθεί η οικονομία

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογική «βλέποντας και κάνοντας»

Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Kontra, επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους για την οικονομία, όπου από την μια ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το που ξοδεύονται τα χρήματα και από την άλλη εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο μαξιλάρι. 

 «Έλεγαν ότι είναι αχρείαστο, ότι δεν υπάρχει το μαξιλάρι. Έλεγαν ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα της οικονομικής επιστήμης. Τις διαρροές τις άκουσα με επιφυλάξεις Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυνατότητα να σταθεί όρθια λόγω του μαξιλαριού που αφήσαμε. Η κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει με πλήρη διαφάνεια την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών», τόνισε.

Μητσοτάκης: Μέσα στην καταιγίδα η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές

«Μετά το Πάσχα θα προτείνω συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τα οικονομικά και θα ζητήσω από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει που ξοδεύτηκαν τα χρήματα. Το πως και το γιατί», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς ζητήσαμε να σπάσει ο κουμπαράς για να στηριχθεί η οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μομφή είναι για το σχέδιο, αν υπάρχει για το σχέδιο. Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη αδρανεί τώρα για να μας βάλει σε προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ποτέ δεν είπαμε να δαπανηθεί όλο το μαξιλάρι. Μιλήσαμε για 14 δις ευρώ».

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνει με λογική ‘βλέποντας και κάνοντας' και αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Πυρά από την αντιπολίτευση για τα οικονομικά μέτρα

«Η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν δυσάρεστη και πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Αφήσαμε ανάπτυξη 2,8%, ενώ τα δύο τελευταίο τρίμηνα του 2019 η ανάπτυξη είχε υποχωρήσει. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό. Έχει υποχρέωση να το κάνει», υποστήριξε.

Για την υγειονομική κρίση παραδέχθηκε ότι πάρθηκαν έγκαιρα τα μέτρα περιορισμού αλλά πίστωσε την επιτυχία στον Ηλ. Μόσιαλο.

«Πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από το μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο θανάτους. Ενας από τους παράγοντες είναι ότι πήραμε μέτρα έγκαιρα. Δίνω τα εύσημα σ' ένα επιστήμονα, που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Στον κ. Μόσιαλο, ο οποίος ειδοποίησε και μένα έγκαιρα. Μας χτύπησε και ένα καμπανάκι η Ιταλία. Μας χτύπησε ευτυχώς την πόρτα αρχές Μάρτη και όχι καλοκαίρι που η χώρα έχει πολύ τουρισμό», .

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη, είναι μπροστά μας. Δεν έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο και το εμβόλιο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Την απόφαση για το κλείσιμο πάρθηκε από σχεδόν όλον τον κόσμο. Καλό είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ούτε αρνητικές ούτε θετικές εντυπώσεις. Δείξαμε υπευθυνότητα. Αλλά μην φτάνουμε και στο άλλο άκρο, να λέμε ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα τα τέλεια», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Tις ώρες της κρίσης δεν βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις. Είναι απαράδεκτο και λάθος. Και σε όσους το κάνουν, θα γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις κάποιος συγκρίσεις. Τέτοια κρίση δεν υπήρχε στο παρελθόν. Άρα δεν θα σχολιάσω το ερώτημα το δημοσκοπικό, πως θα τα πήγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση», σημείωσε.

MRB για το Star: Ικανοποίηση για διαχείριση - Προβληματισμός για οικονομία

Για την πιθανότητα διενέργειες εκλογών επεσήμανε δεν κατάφερε να κρύψει τον μεγάλο φόβο του.

 «Πριν από μία εβδομάδα που ερωτήθηκα, έλεγα ότι αδιανόητο. Το διάγγελμα του κυρίου Μητσοτάκη ήταν προεκλογικό, μίλησε ως πολιτευτής. Η στάση του κυρίου Μητσοτάκη είναι στάση αυταρέσκειας και αλαζονίας, όχι ευθύνης. Εάν όντως έχει ως στόχο τις εκλογές ή δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτό που έρχεται ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι, σχεδιάζει να δραπετεύσει. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Oι δυνάμεις της Αριστεράς θα επανέλθουν στο προσκήνιο με όρους επικαιρότητας. Αμφισβητείται η νεοφιλελεύθερη άποψη ότι όλα μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά. Η κρίση μας θύμισε ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη. Επανέρχονται στην επικαιρότητα οι πανανθρώπινες αξίες που υπερασπίζεται η Αριστερά», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top