Στο τραπέζι τα πρώτα μέτρα για την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία

Κικίλιας: Ίσως τον χειμώνα έχουμε κύματα κορωνοϊού και γρίπης

Το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω κορωνοϊού, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Mega, «έχουμε ορίσει την 27η Απριλίου ως τη μέρα μέχρι την οποία έχουμε πάρει μέτρα. Ήδη, επεξεργαζόμαστε και οφείλουμε να το κάνουμε με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα αυτά, που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε - αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη - σιγά σιγά να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω».

Μεγάλο «στοίχημα» για κυβέρνηση να μην υπάρξει συγχρωτισμός το Πάσχα

«Δεν έχουμε σκοπό να κρατήσουμε τον κόσμο κλειδωμένο στα σπίτια, αλλά αυτή τη στιγμή η ανθρώπινη ζωή είναι ανώτερη όλων», είπε και πρόσθεσε πως «η παράμετρος προσμέτρησης των αντοχών του ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική. Οι επιστήμονες θα μας υποδείξουν και θα μας ποσοτικοποιήσουν ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα ιεραρχηθούν».

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα και έλεγχοι σε εθνικές οδούς και λιμάνια

Σε ό,τι αφορά τα μοριακά τεστ ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως «ο τρόπος, με τον οποίο θα μπορέσουμε να δούμε αν κομμάτια του πληθυσμού έχουν τα αντισώματα, άρα έχουν ήδη αποκτήσει ανοσία, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στα βήματα από εκεί και πέρα».

Μιλώντας για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα, επανέλαβε πως είμαστε εντός της καμπύλης που είχαμε ορίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και χτύπησε το «καμπανάκι» για όποιον εφησυχαστεί.

Ανακοινώνει με διάγγελμα αυστηρότερα πρόστιμα ο Μητσοτάκης

«Είναι προφανές από αυτό που βλέπουμε σε γύρω χώρες ότι ο ιός είναι ένας ύπουλος εχθρός που χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες. Όποιος εφησυχαστεί και πάψει να δίνει σημασία στα μέτρα προσωπικής υγιεινής, στους κανόνες που δίνουν οι ειδικοί μας, και στο να κρατάει αποστάσεις, θα το πληρώσουμε και εμείς πολύ ακριβά. Αν υπολογίσει κανείς ότι πολύ πλούσιες χώρες βρίσκονται στην κατάσταση που βλέπουμε, καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο είναι να αλλάξουν τα πράγματα».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στον ερχόμενο χειμώνα, τονίζοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να θωρακηθεί.

«Ενδεχομένως να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα δύο κύματα μαζί. Και κορωνοϊού και γρίπης. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρή προετοιμασία πρέπει να γίνει στο σύστημα υγείας ώστε να αντέξει. Οι συνθήκες είναι έκτακτες. Οι λύσεις θα βρεθούν», είπε.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top