Έκκληση Σασόλι στις κυβερνήσεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

«Τώρα χρειαζόμαστε τα εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση»

Ο Σασόλι

Έκκληση στις κυβερνήσεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναζητήσουν νέους τρόπους «κοινής χρηματοδότησης», απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι, σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να κάνουμε πολύ περισσότερα. Οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες, οι νέοι ανησυχούν για ένα αβέβαιο μέλλον διότι σε όλες τις χώρες μας αυτή η κρίση και η έκτακτη ανάγκη για την υγεία θα καταστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας», προειδοποιεί. 

Ώρα αποφάσεων για Eurogroup μετά το αδιέξοδο

«Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Ευρώπη ενήργησε, οι απαντήσεις της ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Σκεφτείτε τη χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, που επέτρεψε στις χώρες μας να προβούν σε ισχυρές παρεμβάσεις για να στηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους», υπενθυμίζει. 

«Ωστόσο, όπου η Ευρώπη δεν έχει παρέμβει, η απάντηση ήταν αδύναμη ή δεν υπήρξε καθόλου απάντηση. Για το σκοπό αυτό, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν μεγάλη ευθύνη. Επειδή τώρα χρειαζόμαστε τα εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης», σημειώνει ο Πρόεδρος του ΕΚ.

«Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) δήλωσε χθες ότι 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις λόγω της κρίσης. Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν στην Ευρώπη; Έχουμε καθήκον να τα προστατεύσουμε, στο βορρά, στο νότο, στα ανατολικά και στα δυτικά. Μέχρι στιγμής εφαρμόσαμε σημαντικά μέτρα: Στήριξη των εθνικών συστημάτων για τον περιορισμό της ανεργίας (SURE), βελτίωση των συνθηκών χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM για τις χώρες που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, αναχρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. και το 'μπαζούκα' της ΕΚΤ για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών και για την αγορά δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων», καταγράφει.

«Ωστόσο, σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερα: πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο για την οικονομική ανάκαμψη για να μοιραστούμε το κόστος της αναθέρμανσης των οικονομιών μας. Αυτό θα πάρει πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ περιορισμένος και δεν θα είναι αρκετός. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και κοινούς τρόπους χρηματοδότησης. Δεν είναι μόνο ζήτημα αλληλεγγύης, είναι προς το συμφέρον όλων, δεδομένου του βαθμού αλληλεξάρτησης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η κατάρρευση μιας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες για όλους τους άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η απάντηση του Eurogroup πρέπει να ανταποκρίνεται στην πρόκληση», τονίζει.

«Οι κυβερνήσεις και οι πολίτες πρέπει να πιστεύουν στη δύναμη της Ευρώπης, η οποία μας έδωσε 70 χρόνια συνεργασίας και ειρήνης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επενδύσουμε στο κοινό μας μέλλον», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top