Τσίπρας: Στηρίζουμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σιωπούμε

«Να μη γίνει η κρίση ευκαιρία για κερδοσκοπία»

«Θα κριθούμε όλοι για όλα, την επόμενη μέρα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, θεσμοί, πρόσωπα και κυκλώματα. Τώρα, όμως, προέχει η μάχη της ζωής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης, παγκόσμιας, με πρωτοφανείς διαστάσεις, που κάνει πολλούς να μιλούν για τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ανθρωπότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Καθοριστικός ο Απρίλιος - Θα το πληρώσουμε, αν χαλαρώσουμε

«Όλες αυτές τις μέρες ο καθένας και η καθεμιά μας δίνουμε τη δική μας μάχη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, με κίνδυνο για τη δική τους υγεία. Οφείλουμε, λοιπόν, πριν από όλα να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν μια μάχη τιτάνια, συχνά όπως καταγγέλλουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, και με κίνδυνο της δικής τους υγείας και ζωής, ακριβώς για να διασώσουν κάθε ανθρώπινη ζωή. Για να αποκαταστήσουν την υγεία όσων έχουν προσβληθεί. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ, ότι αυτοί, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δίνουν ένα μάθημα σε όλους μας. Για την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως πρέπει να προφυλάξουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και να αυξήσουμε όσο είναι δυνατόν τις διαθέσιμες κλίνες της δημόσιας υγείας.

Ξεχάστε φέτος το Πάσχα στο χωριό: Μόνο με εκκαθαριστικό η μετακίνηση

Παράλληλα, είπε πως δε θα γίνει ανεκτή κερδοσκοπία από κάποιους σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία».

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», είπε.

«Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε. Ιδίως όταν ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στο ελάχιστο εφαρμόσει όσα οι άνθρωποι με τις πράσινες και λευκές μπλούζες ζητούν με αγωνία. Και στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε, όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες», είπε.

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του «παρών» από την πρώτη μέρα.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε πως «τα 800 ευρώ για 45 μέρες, στον μήνα βγαίνει κατώτερο του βασικού μισθού. Τα 600 ευρώ για τους επιστήμονες είναι λάθος. Είναι μήνυμα για το πώς υλοποιούμε fake προγράμματα. Τους υποτιμούμε».

Οι κινήσεις που πρότεινε να γίνουν άμεσα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε μια σειρά από κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να προστατευθεί το ΕΣΥ και είναι οι εξής:

- Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

- Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος.

- Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

- Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.

- Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με άμεση ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.

- Κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) για την κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα.

- Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι).

Kόμματα της αντιπολίτευσης

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στήριξη των εργαζομένων απέναντι στις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top