Κορωνοϊός: Πακέτο μέτρων έως και 10 δισ. ευρώ ανακοινώνει η κυβέρνηση

Τι θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας

Μητσοτάκης

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όλη η ΚΥΑ για αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Το ολοκληρωμένο Σχέδιο της κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί σήμερα στις 10:00 π.μ., από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. 

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία παρουσιάζει αύριο η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο που θα ανακοινωθεί σήμερα για την τόνωση της οικονομίας θα αγγίξει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου το «λουκέτο» στα καταστήματα

Προβλέπει επίσης νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Επίδομα 800 ευρώ: Δημοσιεύτηκε η απόφαση – Όλη η διαδικασία

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως σήμερα θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο σχέδιο που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

  • Τη διεύρυνση της λίστας κλάδων και επαγγελμάτων (ΚΑΔ) που πλήττονται
  • Λύση για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».
  • Λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές, με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.
  • Επέκταση της προστασίας για την α΄ κατοικία. 
  • Μετάθεση πληρωμών φόρων και υποβολής 
  • Μείωση ενδεχομένως και από το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα 

Τι πρέπει να κάνουν όσοι πλήττονται από την κρίση της πανδημίας

  • Μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες αφού βγει η νέα ΠΝΠ και στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, οι εκδότες επιταγών θα δηλώνουν τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές τους πριν «σκάσουν».
  • Μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου στην πλατφόρμα της Εργάνης οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν έκλεισαν, πόσους απέλυσαν και πόσες αναστολές συμβάσεων εργασίας έκαναν, τα επαγγελματικά μισθώματα που «κουρεύονται» κατά 40% κλπ, για να ενταχθούν όλοι μαζί (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων) στα μέτρα στήριξης.
  • Στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που θα ανοίξει από την Πρωταπριλιά, κάθε εργαζόμενος θα δηλώνει σε ποιον εργοδότη δούλευε για να λάβει 800 ευρώ και αναστολές πληρωμών φόρων.
  • Τέλος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζητά από τις τράπεζες να επεκτείνουν την αναστολή πληρωμών δόσεων που προσφέραν έως 30 Σεπτεμβρίου στις συνεπείς επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα. 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top