Μητσοτάκης: Δε δέχομαι μαθήματα από Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα»

Σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations, παραβρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης από το Βερολίνο: Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν εκβιάζονται από κανέναν

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε πάνελ διαλόγου και απάντησε στις ερωτήσεις που δέχτηκε από το κοινό και τα μέλη του φορέα που έλαβαν μέρος στη συζήτηση. Το θέμα ήταν η ανάκαμψη της Ελλάδας, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο ρόλο της.
 
«Μέσα σε 10 χρόνια περάσαμε μια διπλή κρίση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίζοντας την προηγούμενη δεκαετία στην περίοδο πριν και μετά το 2015. «Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για άλλες χώρες της Ευρώπης» τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

«Δεν ανήκω σε αυτούς που δίνουν υπερβολικό βάρος στις δημοσκοπήσεις (...) αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης εμφανίζονται σήμερα υψηλότερα από τότε που αναλάβαμε την εξουσία -και ήδη έχουν περάσει 8 μήνες» ανέφερε. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης πως παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, έχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κορονοϊός. «Από οικονομικής άποψης, το 2020 μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό μέλημα είναι να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Ερντογάν: Παράλογο και απερίσκεπτο η Ελλάδα να κατηγορεί την Τουρκία

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τα τελευταία γεγονότα, τονίζοντας την αλλαγή πολιτικής στο σημείο αυτό σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Περάσαμε πολλές άγρυπνες νύχτες» τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια.

 «Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή. Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί» τόνισε.

«Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι΄αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία» ανέφερε υπό το χειροκρότημα των παριστάμενων στην αίθουσα.

«Ημουν πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας του τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα η υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα προκλητική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε μια ουσιαστική διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Διεθνή Δικαιοδοσία»

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες έκανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο δύσκολες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ελλάδα κρατεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».

Καταπέλτης και η Μέρκελ κατά Ερντογάν: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και καυτηρίασε τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ευχαρίστησε δημόσια το λιμενικό σώμα για το γεγονός ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 2015 μέχρι και σήμερα. 

«Επρεπε να είμαστε παρόντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Είμαστε δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι δεν ήμασταν προσκεκλημένοι» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Η κυβέρνηση Σάρατζ υπεγραψε μια συμφωνία με τη Λιβύη που είναι απολύτως άκυρη και παραβιάζει θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στη Λιβύη αφορούν την Ελλάδα».   

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Τουρκία υλοποίησε μια απειλή που είχε εκτοξεύσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και βρήκε την Ελλάδα έτοιμη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της και σύνορα της Ευρώπης. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πήραμε την σωστή απόφαση. Πάντα λέω ότι δεν μπορεί να έχεις μια Ευρώπη που επωφελείται από την ελευθερία κίνησης, χωρίς την ικανότητα να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα με αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε την επιθυμία να πράξει το ίδιο.

Αναφερόμενος στην στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στο πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε κατ' επανάληψη ότι όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν στην επίλυσή του, ενώ παραδέχθηκε ότι πιθανόν να μην είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε και από τους 27 να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Πρότεινε, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει στα κράτη-μέλη ένα «μενού» επιλογών από το οποίο θα υποχρεωθούν να επιλέξουν.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διπλή κρίση» που πέρασε η χώρα, πριν και μετά το 2015.

«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να νομοθετεί ταχύτερα» τόνισε και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάγκη παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, στοιχείο που, όπως επισήμανε, έχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κοροναϊός. «Στην Ελλάδα κάνουμε το παν για να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει όριο στο πόσα μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς δημοσιονομικό χώρο», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, για να εξηγήσει ότι αυτό ισχύει πλέον ακόμη περισσότερο λόγω των πιθανών συνεπειών της επιδημίας και να επαναλάβει ότι το 2020 θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί διαφορετικά σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του German Council on Foreign Relations, Dr Thomas Enders και η Γενική Διευθύντρια, Dr Daniela Schwarzer ενώ πριν από τη συζήτηση με το κοινό και τα μέλη του φορέα είχαν μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top