Μητσοτάκης από το Βερολίνο: Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν εκβιάζονται από κανέναν

«Αν ο Ερντογάν θέλει νέα Κοινή Δήλωση να αποσύρει τους απελπισμένους»

«Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζονται από κανέναν» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο, κατά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο μεταναστευτικό. 

Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ 

«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την Ευρώπη και πολλά κράτη-μέλη της  ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, για την  αλληλεγγύη τους. «Καιρός να αποδείξουν όλοι ότι εννοούν και ότι επιδιώκουν τη σοβαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», πρόσθεσε. 

Καταπέλτης και η Μέρκελ κατά Ερντογάν: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

Με αφορμή επίσης τη συνάντηση σήμερα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε να γίνει η αρχή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει και έμπρακτη αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, η οποία «αποπειράται να καταστήσει παράνομους εισβολείς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για δικά της συμφέροντα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα σύνορα μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.  

Κομισιόν σε Τουρκία: «Απομακρύνετε τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα»

«Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωση την οποία ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, θα πρέπει να αποσύρει τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο, να δεχθεί πίσω όσους παράνομους έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα, να εξετάσει βελτιώσεις στην Κοινή Δήλωση, π.χ. με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την FRONTEX και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των διακινητών και να δεχτεί επιστροφές παράνομων μεταναστών όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα» πέταξε το «γάντι» στον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν - «Σας το είχαμε πει. Δε μας πιστέψατε!»

Συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο πνεύμα: «Η Ελλάδα πάντα αναγνωρίζει κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση και χρειάζεται την βοήθεια της ΕΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ως πιόνια». 
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλημάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και σημείωσε: «Καλώ όσο περισσότερους να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης. Είναι ένα βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν μόνο Ελλάδα και Γερμανία».  
 
 

Μητσοτάκης: Αλλάζει το αφήγημα στις σχέσεις μας,  είμαστε ισότιμοι εταίροι»

 

Από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει, με τη σχέση πιστωτή-δανειολήπτη να αντικαθίσταται από την σχέση ισότιμων εταίρων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού. «Η κρίση κάνει το έργο μας πιο περίπλοκο, αλλά δεν αποτελεί άλλοθι για καθυστέρηση. Τα νέα προβλήματα μάς οδηγούν να επιταχύνουμε και όχι να επιβραδύνουμε τα βήματά μας, προκειμένου να την απορροφήσουμε το συντομότερο».  

Η "οικογενειακή" φωτογραφί στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ 

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτή σε επενδύσεις και διαθέτει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τυχόν δυστοκίες». 

«Σε αυτή τη νέα εποχή προσβλέπουμε στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος  χαιρέτισε το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διατήρησαν το σύνολο των θέσεων εργασίας τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Τώρα είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ανάπτυξη» είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού, αλλά κυρίως των νέων τομέων, όπως η πράσινη ενέργεια, η φαρμακευτική τεχνολογία, η διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τη μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται με τη Volkswagen, ώστε ένα ελληνικό νησί να μετατραπεί σε κέντρο αυτόνομης οδήγησης, αλλά και στην «εμβληματική» όπως τη χαρακρτήρισε - συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE, κάνοντας λόγο για  αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα στην απολιγνιτοποίηση και να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ταμείο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επισήμανε και πάλι ότι πιστεύει στη σημασία αυτού του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας, οι οποίες «άντεξαν «και έχουμε τώρα την δυνατότητα να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, βλέποντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα. Και σας θέλουμε συμμάχους και αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια»,  κατέληξε,  ενώ  απηύθυνε πρόσκληση προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία επίσης μίλησε στο Φόρουμ και ήταν παρούσα στην ομιλία του, να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά τη ΔΕΘ του 2020, στην οποία  η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top