Μηταράκης: Κόβονται τα επιδόματα σε όσους παίρνουν άσυλο

"Οι ακρίτες φυλάνε όχι μόνο Έβρο και νησιά αλλά ολόκληρη την Ευρώπη""

Νότης Μηταράκης

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να τους κρατάμε μέσα στις δομές. Αυτό οδηγεί σε μια λογική πολλών δομών. Εμείς δε το θέλουμε. Θέλουμε λίγες, κλειστές και καλά φυλασσόμενες δομές», ανέφερε  ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Έξαλλοι οι Τούρκοι με την ΕΕ για τη στήριξη της Ελλάδας από τους ΥΠΕΞ!

Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε τη  βαθύτατη λύπη του για τα πρόσφατα γεγονότα στα νησιά.  «Αντιληφθήκαμε από νωρίς την ανάγκη, γνωρίζοντας το τι γίνεται στη Συρία, τα νησιά να θωρακιστούν» επισήμανε ο κ. Μηταράκης. Όπως διευκρίνισε «τα νησιά με ανοιχτές δομές και 42.000 ελεύθερους μετανάστες πάνω τους δεν βρίσκονταν στο επίπεδο ασφαλείας που θέλαμε. Μπορεί να κατακρίθηκε η επέμβαση της Κυβέρνησης μας για να γίνουν άμεσα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχαμε την πληροφόρηση και, επομένως την ευθύνη να θωρακίσουμε τα νησιά από τη σημερινή κατάσταση». 

Εντολή Ερντογάν να μην επιτρέπεται σε μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι «η χώρα μας θα αντιδράσει συντεταγμένα σε οποιαδήποτε επιβουλή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Για εμάς, η Ελλάδα είναι πάνω από όλα. Έχουμε ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και στο γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού. Το κάνουμε πράξη με την αποφασιστική αποτροπή των παραβιάσεων των εθνικών συνόρων. Χρειαζόμαστε όλοι να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια».

Νέα ένταση στον Έβρο με προκλήσεις από τους Τούρκους αστυνομικούς

Για τα νέα κλειστά κέντρα για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα από 1η Μαρτίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία. Η ένταση στα νησιά έχει επηρεάσει και τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό δε βοηθά την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλο τον κόσμο στα νησιά».

Για την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που δεν εφάρμοζε την υποχρέωση της να αποτρέψει ροές από τα νησιά. Αυτή τη στιγμή, η Κοινή Δήλωση δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Πάντως, αν υπάρξει συζήτηση της Ευρώπης για νέα Συμφωνία με τη Τουρκία είναι απαραίτητα δύο συστατικά. Πρώτον, να μην οδηγηθούν πάλι σε συμφόρηση τα νησιά του Αιγαίου. Δεύτερον, να είναι πολύ πιο γρήγορες και απλές οι επιστροφές προς τη Τουρκία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από τη Τουρκία, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά ενεργά υποστηρίζει την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση αποτελεσματικά».

 «Οι ακρίτες φυλάνε όχι μόνο τον Έβρο και τα νησιά, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε  χαρακτηριστικά.       
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top