Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Χαστούκι στην Τουρκία και στήριξη στην Ελλάδα

Καταδικάζουν τη χρησιμοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία


Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν  σήμερα εκτάκτως στο Ζάγκρεμπ, ύστερα από αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απέρριψαν κατηγορηματικά "τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς", μετά την προώθηση από την Τουρκία εκατοντάδων μεταναστών στα χερσαία σύνορα της ΕΕ στον Έβρο. 

Οι 27 ΥΠΕΞ επανέλαβαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ή όποιο άλλο Κράτος Μέλος  επηρεαστεί από την πρακτική αυτή, στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Κατά την προσέλευσή του το πρωί στην έκτακτη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι Ευρώπη δε θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία.

Δένδιας: Ενορχηστρωμένη από την Τουρκία η πληθυσμιακή μετακίνηση

Αναλυτικά, οι 27 αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αλλά επαναλαμβάνουν τη σοβαρή ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα  και απορρίπτουν  έντονα τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς.

Σημειώνουν ακόμη ότι "τα Κράτη Μέλη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Στο ίδιο κείμενο η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου κατάσταση μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και όποια άλλα Κράτη Μέλη ενδέχεται να επηρεαστούν παρομοίως. Αναφέρεται επίσης η στενή συνεργασία με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για το θέμα των ροών.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ακόμη  ότι στην Idlib, η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο. Το Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα αποκλιμάκωση της κρίσης και ξεκαθαρίζεται ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομη διέλευση από ξηρά ή θάλασσα.

Μπορρέλ: "τα σύνορα προς την Ευρώπη δεν είναι ανοικτά - ας σταματήσουμε αυτό το παιχνίδι"

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει να προωθεί μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έστειλε σε συνέχεια της απόφασης των 27 Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεπ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε: "θέλω να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ανακοινώσω ότι τα νέα σχετικά με το φερόμενο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία ή την Κύπρο είναι λανθασμένα".

"Οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να μετακινηθούν προς τα εκεί. Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια κρίσιμη κατάσταση, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Δεν μπορούν λένε στους ανθρώπους ΄Πηγαίνετε στην Ευρώπη γιατί τα σύνορα είναι ανοιχτά και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη περάσει`. Ας σταματήσουμε αυτό το παιχνίδι", τόνισε εμφατικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση μετά το πέρας του εκτάκτου Συμβουλίου ο Ζ.Μπορρέλ σημείωσε: "αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. 4 εκατομμύρια άνθρωποι, 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που φιλοξενεί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Πρέπει να κατανοήσουμε πολύ καλά την πίεση που δέχεται η Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί κι άλλο και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Τουρκία από τα  σύνορα με τη Συρία. Αλλά ένα πράγμα είναι να αναγνωρίσουμε αυτό το πρόβλημα και να είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε ώστε να τους βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν και ένα άλλο πράγμα είναι να αντιδράσουμε υπό πίεση", ξεκαθάρισε ο Μπορρέλ.

Όπως σημείωσε περιγράφοντας τη συνεδρίαση, ο Ζ.Μπορρέλ τόνισε: "εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με τα Κράτη Μέλη μας που αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορά τους: την Ελλάδα φυσικά, αλλά και την Κύπρο και τη Βουλγαρία."

Σημείωσε δε ότι "βεβαίως έχουμε και άλλες διαφωνίες με την Τουρκία, για παράδειγμα εκείνες που σχετίζονται με τις δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου". Διευκρίνισε δε ότι σήμερα οι 27 επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, "την οποία θεωρούμε, και θέλουμε να επαναλάβουμε και τονίζουμε, απαράδεκτη".

"Δήλωσα ξεκάθαρα στην τουρκική ηγεσία κατά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα πριν από δυο μέρες ότι απορρίπτουμε έντονα μια κατάσταση στην οποία οι μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα της Ευρώπης πιστεύοντας, επειδή κάποιος τους είπε, ότι αυτά τα σύνορα θα είναι ανοιχτά", υπενθύμισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top