Κορωνοϊός: Τα σενάρια εκτάκτου ανάγκης της κυβέρνησης – Το πιο εφιαλτικό

Τα πέντε μέτρα: Θα κλείσουν σχολεία, θέατρα, γήπεδα και μέσα μεταφοράς

Περισσότερα από δέκα διαφορετικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην Ελλάδα έχει στα συρτάρια της και είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καθένα εξ αυτών βασίζεται σε ξεχωριστά σενάρια, αναφορικά με την περιοχή εμφάνισης κρουσμάτων, την ταχύτητα πολλαπλασιασμού τους κ.ά.

Τρόμος στην Ιταλία: Εξαπλώθηκε σε Φλωρεντία και Σικελία ο κορωνοϊός

Το πλέον εφιαλτικό απ’ αυτά, σύμφωνα με την Καθημερινή, εκείνο της πανδημίας σε ένα από τα δύο μητροπολιτικά κέντρα της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), προβλέπει ενεργοποίηση όχι μόνο της Αστυνομίας αλλά και των Eνόπλων Δυνάμεων, εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της κίνησης σε μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, κλείσιμο του μετρό κ.ά.

Πέτσας: Κίνδυνος και για τον κορωνοϊό, εάν δε γίνουν τα κλειστά κέντρα

Τα διαφορετικά σενάρια χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις.

Η πρώτη αφορά σε εξάπλωση του ιού είτε σε τρίτη χώρα (π.χ. Κίνα, Κορέα, Ιράν) είτε σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., όπως πλέον συμβαίνει με την Ιταλία. Σε αυτό το στάδιο, αρμόδιο για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το υπουργείο Υγείας, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Η δεύτερη αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτή τη φάση διαφορετικά σχέδια έχουν καταρτιστεί για το ενδεχόμενο εντοπισμού ασθενών π.χ. σε μια περιφερειακή πόλη, άλλα εάν βρεθούν ασθενείς σε κάποιο νησί και διαφορετικά εάν τα κρούσματα καταγραφούν σε μία από τις ελληνικές μεγαλουπόλεις.

Σε αυτό το στάδιο ο συντονισμός των δράσεων περνάει από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η Αστυνομία για την εφαρμογή μέτρων, όπως ο περιορισμός της κίνησης από και προς περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και η τήρηση της τάξης σε περίπτωση πανικού.

Το μήνυμα Κικίλια για τα fake news για τον κορωνοϊό

Στην τρίτη φάση τα σενάρια αφορούν την πανδημία, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προβλέπουν ενεργοποίηση του Στρατού, κλείσιμο σχολείων, δημόσιων συγκοινωνιών, υπηρεσιών κ.ο.κ. Ξεχωριστά σχέδια έχουν καταρτιστεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα κράτησης μεταναστών.

Παράλληλα, προβλέπεται αυστηρός περιορισμός στην κίνηση των μεταναστών και χρήση πλοίων για τη φιλοξενία και νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Τα πέντε μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή εάν έρθει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με έκτακτα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, προχωρά η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα θα προετοιμαστεί ακόμη και για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα.

Τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης

1. Tο πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.   

2. Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

3. Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα  στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

4. Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

5. Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top