Σκληρή μάχη για τα κονδύλια της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε και Κόστα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο 1,059% του κοινοτικού ΑΕΠ κινείται η τελική, μέχρι στιγμής, νέα συμβιβαστική πρόταση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμός της ΕΕ, μειωμένη από τον αρχικό υπολογισμό για 1,074% του ΑΕΠ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει μια μείωση 41 δις από την πρώτη πρόταση της Κομισιόν και μια δεύτερη μείωση 26 δις από την πρώτη πρόταση Μισέλ. Το 1,059% μεταφράζεται σε 1,068 τρισεκατομμύρια Ευρώ για την επόμενη επταετία, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου. Η πρόταση θα τεθεί ξανά στην ολομέλεια που θα συγκληθεί στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).

Σύνοδος Κορυφής: Ολονύχτιος τσακωμός για τον ευρωπαϊκό… κορβανά

Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε  συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε και Κόστα στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ΠΔΠ.

Βαρβιτσιώτης: Δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί ο διχασμός

«Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο σε ένα σημείο στο οποίο δεν είναι εύκολο να βρεθεί η μέση οδός», διαπίστωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί ο διχασμός ανάμεσα στις χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς και τις χώρες της συνοχής. Όπως εξήγησε ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «χθες φάνηκε ένας διχασμός ανάμεσα στις χώρες οι οποίες είναι καθαροί συνεισφορείς και στις χώρες της Συνοχής που δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί τις επόμενες ώρες». Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση πως το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει νέα σύνοδος.

Σε αδιέξοδο η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως στην έκτακτη σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα έχοντας στη διάθεσή της λιγότερους πόρους και ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στην έκφραση της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών που ζητάνε από την ΕΕ πολλά περισσότερα, και για την ανάπτυξη τους και για τη στήριξη της γεωργίας και των απομακρυσμένων περιοχών και για τη σύγκλιση, αλλά και για την ασφάλεια σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση και τις καινούργιες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τις χώρες της ομάδας των Φίλων της Συνοχής που είχε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως είναι μια απάντηση προς τη σκληρή στάση των «Φρούγκαλ», δηλαδή των χωρών οι οποίες δεν θέλουν να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός πάνω από το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Μητσοτάκης προς ΕΕ: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν οι χώρες της ομάδας των Φίλων της Συνοχής θα προχωρήσουν στην κατάθεση κοινής πρότασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν νομίζει ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο κείμενο και σημείωσε ότι μόνο και μόνο η συνάντηση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα τα ξημερώματα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως ο Σαρλ Μισέλ δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, πέρα του γεγονότος ότι ανέλυσε την κατάσταση του διχασμού του Συμβουλίου.

Σημειώνεται πως από τη διακοπή των εργασιών της συνόδου χθες το βράδυ μέχρι και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου, επαφές μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών. Επίσης, υπάρχουν επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών. Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ, οι εργασίες της συνόδου έχουν διακοπεί μέχρι νεοτέρας.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top