Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

«Είχατε χάσει τον έλεγχο και εγκλωβιζόταν κόσμος στα νησιά»

Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Μ.Κ.Ο προκαλώντας έντονη με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβάζουν τους τόνους με αφορμή το μεταναστευτικό, τις ΜΚΟ και τα επεισόδια στη Λέσβο.

Επεισόδια στη Μόρια: Γυναίκα προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού

Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο του κράτους, είναι ένα αίτημα των τοπικών κοινωνιών και θα βοηθήσει και στην καλύτερη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση 50 εκατομμυρίων ευρώ σε δήμους και τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

«Το πρόβλημα τη συμφόρησης νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο. Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8.000. Η δήλωση, όπως την ερμηνεύσατε εσείς, εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα», είπε ο κ.Μηταράκης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μηταράκης: Πιθανόν υποκινούμενα τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου!

Ο κ. Μηταράκης επέμεινε στη φύλαξη των συνόρων και στην αύξηση των επιστροφών ως μέτρα διαχείρισης των ροών προς τη χώρα μας, λέγοντας ότι μόνο τον Ιανουάριο υπήρξαν 84 επιστροφές στην Τουρκία με τον στόχο να είναι οι 200 επιστροφές ανά εβδομάδα. 

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη ταχύτητα στη διαδικασία ασύλου και επιστροφών και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην δυσφορεί όταν ακούει ότι φυλάσσονται τα σύνορα και να βοηθήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Μηταράκης: Οι κανόνες άλλαξαν στο προσφυγικό – Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

«Κάνουμε αποσυμφορήσεις, ενώ παράλληλα κάνουμε επιστροφές. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αν μου λέτε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετές, το δέχομαι, αλλά θα κάνουμε περισσότερες. Να στηρίξετε την υπηρεσία ασύλου όταν δεν δίνει άσυλο σε όσους δεν το δικαιούνται. Να μας στηρίξετε όταν αποβάλλουμε ΜΚΟ που δεν επιτελούν το έργο τους. Απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια. Θέλουμε να γίνουν τα νέα κέντρα στα νησιά».

Μηταράκης: «Επιστροφές στην Τουρκία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο»

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι απάνθρωπη η στρατηγική αποτροπής νέων ροών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι εξέθρεψε τέρατα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και τώρα τα βρίσκει μπροστά της.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ εξαπάτησε τους πολίτες για το προσφυγικό

«Είναι απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το μήνυμα στέλνετε. Υπήρχε υποκίνηση χθες στη Μόρια αλλά δεν ήταν άλλη από την εξαθλίωση», είπε ο κ. Βούτσης ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μπουγά να αναφέρεται σε περίεργη υποκίνηση των χθεσινών επεισοδίων στη Μόρια.

Στον καβγά μπήκαν και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, οι οποίοι χαρακτήρισαν την οικονομική ενίσχυση των δήμων με 50 εκατομμύρια ευρώ ως «εκμαυλισμό συνείδησης των δημάρχων».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top