Μηταράκης: Πιθανόν υποκινούμενα τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου!

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων από μετανάστες στη Μόρια της Λέσβου ερευνούν οι αρχές της χώρας μας, όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης! 

Μόρια: Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και ΜΑΤ - Ρίψη χημικών και κλεφτοπόλεμος

«Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε» τόνισε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος αναφέρει επίσης ότι  πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. «Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».
Ο υπουργός  Μετανάστευσης προειδοποίησε επίσης ότι οι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Πηγές του Yπουργείου εκτιμούν ότι τα επεισόδια υποκινήθηκαν από μετανάστες που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, και το επόμενο διάστημα θα επαναπροωθηθούν.

Αύριο Τρίτη 4/2 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, η διάταξη για τον έλεγχο των ΜΚΟ.
 

ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του,  επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση, στην οποία ασκεί κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών», αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, στην οποία προσθέτει:  «Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ακόμη την κυβέρνηση ότι  «οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο».  «Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» τονίζει. 

Μεταξύ άλλων  ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την  κυβέρνηση ότι «αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες, όπως τα πλωτά φράγματα, μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία».  

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top