Πέτσας: Ζητήσαμε να συμμετέχουμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για Λιβύη

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά η ευθύνη της κυβέρνησης για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας

Ο Στέλιος Πέτσας

«Η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε προσπάθεια πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου».

Αυτό είπε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας, κατά την ενημέρωση το μπρίφινγκ, για τη σύνοδο του Βερολίνου και το θέμα της Λιβύης.

«Δεν είμαστε από τα κράτη που συμμετείχαμε στην αρχή της διαδικασίας. Είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν είμαστε, όχι εμείς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απειλές Ερντογάν σε Χαφτάρ: «Θα του δώσουμε το μάθημα που του αξίζει»

Όπως είπε, «έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θέλει πολιτική, και όχι στρατιωτική λύση, στη Λιβύη και «αυτή τη λύση προκρίνει και η ΕΕ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει συζήτησει με τους αρχηγούς ότι η διαδικασία που βλέπει η Ελλάδα είναι αυτή της αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Αν υπάρξει κοινός τόπος να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές και αν προχωρήσει και αυτό σε υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη με την μόναδικη διαφορά, που αναγνωρίζει η Ελλάδα, αλλά είμαστε μακριά από αυτό».

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «δύσκολο και βαθιά κοινωνικό θέμα» και υπογράμμισε ότι «θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι άναρχες δομές που προσβάλλουν την Ελλάδα και δεν προσφέρουν στοιχειώδεις κανόνες διαβίωσης».

Πέταξαν μπουκάλια στη Χίο - Προπηλάκισαν τον Μηταράκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιχείρηση αποσυμφόρησης των νηισών, εξηγώντας πως «θα γίνει πάντα με γνώμονα τη δυνατότητα κάθε περιφέρειας, την οποία έχουμε ορίσει στο 1% του πληθυσμού».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως τους πρώτους μήνες του 2020 «θα δουν οι κοινωνίες απτά αποτελέσματα από τις επιστροφές και τη φύλαξη των συνόρων όσον αφορά τη μείωση των ροών με ορίζοντα το εξάμηνο».

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη για την απουσία της Ελλάδας 

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία  και το Κονγκό - αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.  

Αναφέρει ακόμα ότι «η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top