Πάιατ για Ελλάδα - Τουρκία: Θα εμπλακούμε αν χρειαστεί

«Σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία» δήλωσε για την επίσκεψη Μητσοτάκη

«Φυσικά και θα εμπλακούμε, φυσικά και δε θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση, δε θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.  

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις ΗΠΑ

Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για θερμό επεισόδιο και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:  «Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή». 

Ο κ. Πάιατ απέφυγε  επίσης, όσο και να πιέσθηκε από τις ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως σχολίασε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, να χαρακτηρίσει παράνομο το μνημόνιο Σάρατζ – Τουρκίας. 

Κατηγορηματικός ήταν όμως υπέρ των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των νησιών.  «Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ. 

Ο κ. Πάιατ ήταν εξαιρετικά θετικός επίσης στους χαρακτηρισμούς του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στα τουρκικά πλοία          

«Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass» ανέφερε. 

Συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρέσβης: «Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις». .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top