Τα τέσσερα ονόματα που «παίζουν» για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ώρα για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο;

Την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα σημάνει η επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ.

Βάσει Συντάγματος, η διαδικασία των ψηφοφοριών πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου. Έτσι, οι ανακοινώσεις αναμένονται αρχές Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο καθιερωμένο εορταστικό γεύμα, που παρέθεσε στους δημοσιογράφους πριν την Πρωτοχρονιά είπε πως θα καταλήξει στο όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας «όταν λιώσουν τα χιόνια».

Συναντά τους αρχηγούς μόλις επιστρέψει από ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

«Θα προτείνω για Πρόεδρο το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια, που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δε θα την ψηφίσουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους.

Μητσοτάκης: Τι είπε για την απόφασή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου η πρόταση του Πρωθυπουργού για ΠτΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο για γυναίκα ΠτΔ για πρώτη φορά συγκεντρώνει ουκ ολίγες πιθανότητες.

Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αμφότερα από την κεντροαριστερά: η Μαρία Δαμανάκη και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Το εάν ο κ. Μητσοτάκης καταλήξει σε μία εκ των δύο, αυτό πιθανόν να εξαρτηθεί από το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή.

Εάν, η Νέα Δημοκρατία συμφωνήσει με το Κίνημα Αλλαγής για το μπόνους στο πρώτο κόμμα και το νομοσχέδιο ψηφιστεί και από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, τότε θεωρείται πολύ πιθανό να προταθεί είτε η κυρία Διαμαντοπούλου είτε η κυρία Δαμανάκη από τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη, στα «γαλάζια» πηγαδάκια συζητείται έντονα και το όνομα του Σταύρου Δήμα, ο οποίος ήταν η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά το 2014. Όπως λένε από την Πειραιώς, ο πρώην Επίτροπος και αντιπρόεδρος της ΝΔ είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής εντός της ΝΔ, ενώ διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία. Παράλληλα, έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό πολιτική σκηνή και τις πολιτικές συγκρούσεις από το 2015, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση, η εκλογή θα εξασφαλιζόταν (πιθανότατα) μόνο από την ΚΟ της ΝΔ.

Στο κάδρο υπάρχει και ο νυν ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είναι ο μόνος υποψήφιος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε, κατά δήλωση του κ. Τσίπρα.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει δηλώσει ότι δε θα τον στηρίξει, ενώ αντιδράσεις για την υποψηφιότητά του υπάρχουν και εντός της ΝΔ. Όπως σχολιάζουν «γαλάζιες» πηγές, η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά στον κ. Παυλόπουλο, ουσιαστικά «καίει» μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, ακόμη κι αν την εξέταζε σοβαρά ο κ. Μητσοτάκης, καθώς θα φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία σύρεται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο θέμα.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top