Πορείες και διαδηλώσεις: Ο αριθμός των διαδηλωτών θα κρίνει πού θα γίνονται

Ο ρόλος του «συγκεντρωσιάρχη» και του «αστυνομικού διαμεσολαβητή»

Τα πάνω - κάτω στις πορείες φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος είναι  να μη νεκρώνει η αγορά κάθε τρεις και λίγο και να ταλαιπωρούνται πολίτες και οδηγοί. «Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος για 50 άτομα» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού. 

Τι θα αλλάξει με τον νέο νόμο, ώστε να μην κατεβάζουν ρολά οι καταστηματάρχες και να μένουν κινητοποιημένοι για ώρες οι οδηγοί; 

Ο αριθμός των διαδηλωτών θα κρίνει πλέον πού θα γίνεται η πορεία αλλά και πόση διάρκεια θα έχει

Ποιος θα αποφασίζει για το πού θα γίνεται η πορεία;  

Δηλαδή αν οι διαδηλωτες θα περιορίζονται : 
*στην πλατεία 
*σε μια λωρίδα 
*στο πεζοδρόμιο 
*σε όλο τον δρόμο ;

Αρμόδιος θα είναι ο αστυνομικός διευθυντής, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος για 50 άτομα» 

Η κοινωνία μάς στηρίζει είπε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας».

Ο «συγκεντρωσιάρχης» και ο «αστυνομικός διαμεσολαβητής»

Ρόλο κλειδί θα έχει ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης. Θα έχει την ευθύνη, ώστε η πορεία να είναι ειρηνική, αφού θα έχει ενημερώσει τους συγκεντρωμένους πως απαγορεύονται πάσης φύσεως αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Ο συγκεντρωσιάρχης πρέπει να ενημερώνει την προηγούμενη ημέρα για την ώρα, τη διάρκεια και τη διαδρομή. 

Ο αστυνομικός διαμεσολαβητής θα εκτελεί χρέη συνδέσμου μεταξύ αστυνομίας και «οργανωτή» υπό το άγρυπνο βλέμμα εισαγγελικού λειτουργού. 

Τα χέρια των πολιτών θα λύσει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της πορείας αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.  

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές

«Υπονομεύει τη δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα σε μια περίοδο που αυτά υπονομεύονται» δήλωσε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος μέλος Ε.Ε ΓΣΕΕ  

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top