Μείωση 17% της εισροής μεταναστών τον Οκτώβριο στην ΕΕ

Από την Ανατολική Μεσόγειο τα 2/3 των αφίξεων

Μετανάστες

Βέλγιο/ Βρυξέλλες 

Του Αθανάσιου Αθανασίου 

O αριθμός ανιχνεύσεων των παράνομων συνοριακών διαβάσεων στα κυριότερα μεταναστευτικά δρομολόγια της Ευρώπης  μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 17% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 16 800 ανιχνεύσεις, λόγω της πτώσης των αφίξεων στα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Το σύνολο για όλες τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές διαδρομές για τους πρώτους 10 μήνες του 2019 ήταν 16% χαμηλότερο.

Δένδιας: Ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που πήραν το δρόμο της Ανατολικής Μεσογείου τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 18% από τον Σεπτέμβριο σε σχεδόν 10 800, εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα όλων των ανιχνεύσεων παράνομων συνοριακών διαβάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτά είναι τα οκτώ στρατόπεδα υποψήφια για κέντρα μεταναστών

Παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα λόγω των χειρότερων καιρικών συνθηκών, ο συνολικός αριθμός στην περιοχή αυτή κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 31% υψηλότερος από ό, τι πριν από ένα χρόνο (σχεδόν 63.000).

Το 2019 στην πορεία της ανατολικής Μεσογείου, οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν περίπου έναν στους τρεις μετανάστες που εντοπίστηκαν, ενώ οι Σύροι αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των ανιχνεύσεων.

Επιπλεόν ο αριθμός όσων διασχίζουν τη Δυτική Μεσόγειο τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 8% από τον προηγούμενο μήνα σε λίγο περισσότερο από 3 000 άτομα.

Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ήταν μικρότερο από 21.200, δηλαδή λιγότερο από το ήμισυ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί ήταν οι πιο αντιπροσωπευόμενες εθνότητες σε αυτή τη διαδρομή κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2019.

Ο αριθμός των μεταναστών που διέρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο τον Οκτώβριο ήταν περίπου 2 050, ή 27% λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Το σύνολο των πρώτων 10 μηνών του έτους ανήλθε στα 11.900 άτομα, μείωση κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι πολίτες της Τυνησίας, του Σουδάν, της Ακτής του Ελεφαντοστού και του Πακιστάν ήταν οι πιο αντιπροσωπευόμενες εθνότητες σε αυτή τη διαδρομή τους πρώτους 10 μήνες του 2019.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρξαν περισσότερες από 500 ανιχνεύσεις σε αυτή τη διαδρομή τον Οκτώβριο. Το σύνολο των πρώτων 10 μηνών έφτασε τις 8 400, 82% πάνω από το ποσοστό από το προηγούμενο έτος.

Οι πολίτες του Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν περισσότερους από τους μισούς μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top