Χαρίτσης: Διπλωματική επιτυχία η Συμφωνία των Πρεσπών

«Προς το συμφέρον της Ελλάδας η ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας»

«Διπλωματική επιτυχία» χαρακτήρισε ο Αλέξης Χαρίτσης τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Alpha, είπε πως «η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» και «να σταματήσει να έχει το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων».

Ο κ. Χαρίτσης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «επέλεξε να μείνει κομπάρσος» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και πως «η Ιταλία είναι αυτή που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, υπενθύμισε ότι δεν υπέγραψε απλώς μια συμφωνία, «αλλά άλλαξε το Σύνταγμα και το όνομα της χώρας. Κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να ζητήσει και το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διότι «κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και απέφυγε την μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να μη δυσαρεστήσει τους "δικούς' της δημάρχους. Δυστυχώς, οδηγηθήκαμε σε μια έκρυθμη κατάσταση και η ΝΔ θερίζει ό,τι έσπειρε».

Τέλος, επέκρινε την Τουρκία για τις «διαδοχικές, συνεχόμενες και προκλητικές παρεμβάσεις της», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μια «πολυεπίπεδη διπλωματία, με τριμερείς συνόδους με τις γειτονικές χώρες, για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top