Εκλογές Β.Μακεδονία: Η επίδραση στην Ελλάδα και τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι εθνικιστές- Τι σημαίνει αυτό;

Την επίδραση που θα έχουν οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία στη συμφωνία των Πρεσπών εξήγησε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Σαββατοκύριακου.

Β. Μακεδονία: Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται ο Ζόραν Ζάεφ

Όπως είπε η δημοσιογράφος, οι Ευρωπαίοι άδειασαν τον Ζάεφ κι αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη ούτε για μας. Ο Δεκέμβριος συζητείται ως ο πιθανότερος μήνας των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγούνται μέχρι στιγμής οι εθνικιστές, το κόμμα VMRO.

Aν εκλεγούν, τη συμφωνία δε θα τη καταγγείλουν γιατί δεν τους συμφέρει, καθώς αυτό θα τους γυρίσει μπούμεραγνκ από τη διεθνή κοινότητα. 

Όμως, τους είναι εύκολο να την παραβιάζουν αφού όλα τα μεγάλα ζητήματα – βιβλία, εμπορικά σήματα, μετονομασίες κτιρίων και πόλεων - είναι ανοιχτά. Επίσης δε θα αλλάξουν το όνομά τους στο εσωτερικό γιατί ήδη η συμφωνία προβλέπει ότι η αλλαγή ονόματος σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δε θα μπουν στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να αυτοαποκαλούνται Μακεδονία.

Μπορεί η Ελλάδα να αντιδράσει;

Στο άρθρο 19 λέει ότι μπορούμε να προσφύγουμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. «Να ξαναβάλουμε στο παιχνίδι τον Νίμιτς για να προσπαθήσει άλλα 30 χρόνια να λύσει το θέμα» σημείωσε η Κάτια Μακρή και υπογράμμισε ότι αυτό που είναι πιθανότερο να συμβεί είναι ένας απίστευτος «ψευτοπόλεμος» για την εφαρμογή της συμφωνίας, να αναβιώσει ο εθνικισμός και τέλος να ξαναδούμε Τραμπ και Πούτιν να διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στη Βόρεια Μακεδονία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top