Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία:«Δε θα επιτρέψουμε παράνομες γεωτρήσεις»

Μητσοτάκης: «Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα»

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ξεκαθαρίζοντας σε αυστηρό τόνο πως η Ουάσιγκτον δε θα επιτρέψει να γίνουν παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

«Υπάρχουν κάποια όρια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον οποιονδήποτε, την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες της γείτονος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Δένδια. 

Τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο πρωθυπουργός λίγο νωρίτερα ζήτησαν στη συμβολή των ΗΠΑ, ώστε να μπει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα. 

Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), 

Στις 12:20, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδέχθηκε τον Αμερικανό ομόλογό του στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. 

Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν. Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου, όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. 

Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μητσοτάκης: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου σε πολύ θερμό κλίμα. 

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε αμέσως το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με το που ξεκίνησε η συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

«Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο… Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ στη συμβολή των ΗΠΑ για ένα πιο εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εμπορίου και τις επαφές του εκεί με τους Έλληνες ομογενείς και δήλωσε ευτυχής που η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών γίνεται τρεις μόλις μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και τη λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα. 

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στα capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Αναφέρθηκε ακόμα στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρω από την ONEX, στο ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό. 

«Σας καλωσορίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα «ισχυρότερες από ποτέ», προσθέτοντας πως πολλές αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έρθουν στη χώρα μας για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. 

«Είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και κλείνοντας την τοποθέτησή του συμπλήρωσε με χιούμορ: «Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας».

Στην Αθήνα ο Μάικ Πομπέο - Τον υποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας

Η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας

Σε πολύ φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 αλλά και για τις εξοπλιστικές ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεικτικό του καλού κλίματος στη συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας ήταν το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο χρησιμοποίησε την προσφώνηση «my friend» για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η ανακοίνωση του υπ. Άμυνας

«O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πομπέο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Κατά την συνάντηση του κ. ΥΕΘΑ με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. ΥΕΘΑ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top