Ο Τόμσεν μιλά για την ελληνική κρίση: Ποιον υπουργό ξεχώρισε και γιατί

«Κάναμε λάθη με την Ελλάδα» – Επιμένει για μείωση συντάξεων - αφορολόγητου

Σε γενναίες δόσεις αυτοκριτικής, για τον τρόπο χειρισμού της ελληνικής κρίσης, προχώρησε ο Πολ Τόμσεν.

Ο πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα και νυν επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Ταμείου, μιλώντας σε εκδήλωση το London School of Economics με τίτλο «Το ΔΝΤ και η ελληνική κρίση: Μύθοι και πραγματικότητες», είπε πως το Ταμείο θέσπισε υπερφιλόξους στόχους για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και αυτό ήταν λάθος του.

Ο ίδιος καυτηρίασε την έλλειψη πολιτικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη περικοπής των συντάξεων σε βιώσιμα επίπεδα.

«Το 2010 υποθέσαμε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν οκτώ χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χειρότερο. Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ακόμα 22% κάτω από το προ κρίσης επίπεδο. Αν χρησιμοποιήσουμε την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάρει έως το 2031 για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα», εξήγησε ο Πολ Τόμσεν.

«Θεμελιωδώς, η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει επίπεδα συντάξεων συγκρίσιμα με αυτά των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς τα ίδια επίπεδα φορολόγησης της μεσαίας τάξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο αφορολόγητο. Όπως τόνισε, είναι – σε σχέση με τον μέσο μισθό – πάνω από δυόμιση φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο.

Ο Πολ Τόμσεν είπε πως συχνά το ΔΝΤ κατηγορείται αδίκως ότι ζητούσε όλο και περισσότερη λιτότητα και υποστήριξε ότι ήταν οι ελληνικές αρχές, που συντάσσονταν με τους Ευρωπαίους για υψηλότερα πλεονάσματα, «για να εντυπωσιάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες για την ελληνική αποφασιστικότητα».

Όσον αφορά τη συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές, ο Τόμσεν ξεχώρισε την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και από υπουργούς τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως εκείνουν έκαναν ορισμένες «γενναίες» μεταρρυθμίσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top