Ο Ντράγκι θυμάται το 2015: Τι απάντησε σε υπουργό που ζητούσε Grexit

«Δεν υπήρξε ποτέ plan B για το ευρώ»

Ο Μάριο Ντράγκι

Την ελληνική κρίση, και ειδικά τους κρίσιμους μήνες του 2015, θυμήθηκε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είπε – σε συνέντευξή του στους Financial Times – πως η Ελλάδα έφτασε κοντά στη χρεοκοπία το 2015, αλλά πως η ΕΚΤ άσκησε μια πολιτική, «που διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα κραυγαλέες παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας».

«Η στήριξη στην Ελλάδα ήταν ουσιαστική. Στο απόγειό του ο δανεισμός της ΕΚΤ και της ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες έφτασε τα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας. Το κάναμε αυτό, ενώ υπήρχαν φωνές που έλεγαν να κόψουμε άμεσα όλες τις πιστωτικές γραμμές», είπε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε:«Η δουλειά μας ήταν να εξετάσουμε τη μετάδοση της κρίσης. Αλλά πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, όσον αφορά στο ευρώ, δεν υπήρχε Plan B».

Μάλιστα, αποκάλυψε τι είχε απαντήσει σε Ευρωπαίο υπουργό, που ζητούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Του είπα “κοίτα, εάν θες να σπρώξεις την Ελλάδα έξω από το ευρώ, κάντο. Μη χρησιμοποιείς, όμως, για τον σκοπό αυτό την ΕΚΤ”».

Τέλος, όσον αφορά το τεράστιο τίμημα, που πλήρωσε η χώρα, είπε: «Η Ελλάδα προερχόταν από μία μη βιώσιμη φούσκα χρέους. Η κατάρρευση ήταν τεράστια και η κρίση τρομερή. Ξεπεράστηκε πρώτα χάρη σε αυτά που κατάφεραν να πράξουν οι Έλληνες πολίτες. Αλλά η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη υπήρξε ευεργετική».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top