Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ και ανησυχία για αύξηση των κόκκινων δανείων

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση για τις συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό από το  «κανόνι» της Thomas Cook. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται σύσκεψη ώστε να ληφθούν μέτρα, μετά την κατάρρευση της εταιρείας και αυτή την ώρα, όπως μετέδωσε ο Γιώργος Κολοβάτσιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, αυτή την ώρα στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα , βρίσκονται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί. 

To ενδεχόμενο να μην καταβάλουν το τέλος διαμονής τα ξενοδοχεία που επλήγησαν στη χώρα μας από τη χρεοκοπίας της Thomas Cook  εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη σημερινή σύσκεψη. 

Πάντως εφόσον υιοθετηθεί η σχετική πρόταση θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ διαμηνύουν ότι αν τα δεδομένα το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των συγκεκριμένων τουριστικών επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης με την Thomas Cook που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, περισώζοντας 1,1 εκατ. ευρώ.

Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση, καθώς αφορά χιλιάδες Έλληνες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, δηλαδή επιχειρήσεις αλλά και εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους  του προβλήματος είναι ότι από τα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια  των δανείων στον Τουρισμό, το 35,2% είναι κόκκινα. Αν «σκάσουν» κι άλλες επιχειρήσεις λόγω της βρετανικής εταιρείας, είναι βάσιμος ο φόβος ότι θα έχουμε μια νέα γενιά προβληματικών δανείων.

Τεράστια όμως είναι και τα έσοδα από τους βρετανούς τουρίστες. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, ήρθαν στην Ελλάδα 1, 7 εκατομμύρια Bρετανοί ταξιδιώτες. Οι εισπράξεις από αυτούς έφτασαν στο  1,3 δισ. ευρώ.

Το πλήγμα λοιπόν από την κατάρρευση της Thomas Cooκ λογικά θα είναι μεγάλο και το ενδιαφέρον συνεπώς για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι εύλογα ενισχυμένο. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top