Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: Οι τρεις αποφάσεις για το προσφυγικό

Πάνω 2.200 άτομα έφτασαν στα ελληνικά νησιά από Δευτέρα έως και Παρασκευή

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ζητήματα που αφορούν τις προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, μια ημέρα πριν ο πρωθυπουργός ταξιδέψει για τις ΗΠΑ όπου από τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη. 

Μητσοτάκης: Κρίσιμες επαφές στη Νέα Υόρκη με Τραμπ και Ερντογάν

Στη σύσκεψη, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε:

Α) Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Β) Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο

Γ) Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex - ΝΑΤΟ)

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 2.200 άτομα έφτασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, γεμίζοντας ασφυκτικά τα κέντρα φιλοξενίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Το ίδιο διάστημα η Χίος υποδέχθηκε 345 άτομα και η Σάμος 564.

Στον καταυλισμό της Μόριας φιλοξενούνται πλέον και πάλι πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που οι υποδομές έχουν σχεδιαστεί να καλύπτουν περί τα 3.000 άτομα. Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους. 

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και Ακης Σκέρτσος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top