Μενδώνη από τον τύμβο της Αμφίπολης: «Σπάνιο μνημείο που θα το αναδείξουμε»

Βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάγωσε» τα έργα από το 2015

Το μνημείο στον τύμβο Καστά στην περιοχή της Αμφίπολης, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι, για πρώτη φορά με τη νέα της ιδιότητα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη, η οποία είχε ενεργή συμμετοχή  στην ανασκαφή ως Γ.Γ.  του Υπουργείου Πολιτισμού, επί κυβέρνησης Σαμαρά.  

Παρόντες στην επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Αμφίπολη ήταν η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ο υπουργός Υποδομών και  Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Η κ. Μενδώνη ενημερώθηκε από τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες  του Υπουργείου Πολιτισμού και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών για την πορεία εξέλιξης των εργασιών της ανασκαφής και στη συνέχεια επισκέφθηκε στο μνημείο. 

Στις δηλώσεις της, η υπουργός ευχαρίστησε το περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη συνολική στήριξη της Περιφέρειας, όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχή της ανασκαφής μέχρι σήμερα, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια, σε όλους τους επιστήμονες που εργάζονται για την ανασκαφή.

Χαρακτήρισε επίσης το μνημείο ως «εξαιρετικά σπάνιο, εξαιρετικής υψηλής σημασίας, από ιστορική και αρχαιολογική άποψη, αλλά και τεράστιο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή».  

«Όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι εδώ για να εκφράσουν το συνολικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μνημείο και την περιοχή. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεσμένα. Αυτή τη στιγμή γίνονται έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει φυσιολογικά την άνοιξη του 2015. Αυτή την καθυστέρηση με την εργώδη προσπάθεια των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, που ήδη επιδεικνύουν, θα προσπαθήσουμε να την καλύψουμε» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, διατυπώνοντας εμμέσως – πλην σαφώς - αιχμές στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι «πάγωσε» τα έργα.  

«Ο στόχος είναι να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο χρηματοδοτεί το έργο, ώστε και περισσότερους πόρους να διεκδικήσουμε από την Περιφέρεια και να τους συμπληρώσουμε με τους απαραίτητους πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να γίνει μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα για τη συνολική ανάδειξη του μνημείου» πρόσθεσε.  

Η Λίνα Μενδώνη ανάφερε ότι στις 17 Δεκεμβρίου θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όλες οι μελέτες για τις αναστηλωτικές εργασίες που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν στο μνημείο.

Για το θέμα των απαλλοτριώσεων πέριξ  του τύμβου Καστά και του ταφικού μνημείου, δήλωσε ότι αν και αυτές πέρασαν από το ΚΑΣ το 2016, έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, και ότι η ίδια θα προτείνει να υπάρχει διαπραγμάτευση, για απευθείας αγορά των οικοπέδων, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. 

Κατά την επίσκεψή της στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης είδε από κοντά τα εργαστήρια στα οποία γίνονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ευρημάτων του μνημείου στον τύμβο Καστά. Επίσης, είδε και την κεφαλή της μιας από τις δυο σφίγγες, που βρίσκονται στην είσοδο του μνημείου και προσωρινά εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο. Η κ. Μενδώνη ζήτησε μάλιστα από τη διευθύντρια του μουσείου, να υπάρχει καλύτερη ανάδειξη του μοναδικού αυτού ευρήματος. «Είναι το πρώτο από τα ευρήματα αυτού του σημαντικού μνημείου και πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην προβολή και την ανάδειξή του» τόνισε, ενώ ζήτησε ακόμα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το αρχαιολογικό εύρημα να τύχει καλύτερη προβολής, «ώστε να φάνει η αξία της τέχνης της κεφαλής». 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε – με αιχμές επίσης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ότι η εποχή που ο μόνος θεσμός που πίεζε και  διεκδικούσε για να προχωρήσουν τα έργα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη ήταν η Περιφέρεια, ανήκει στο παρελθόν. «Όλοι μαζί, ενωμένοι, το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα συναρμόδια υπουργεία, οι εμπλεκόμενοι φορείς είμαστε συντονισμένοι για να ολοκληρώσουμε τις  εργασίες ώστε αυτό το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο να  ανοίξει στον κόσμο. Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και την προσπάθεια ορισμένων να ξεχαστεί η Αμφίπολη, είμαστε εδώ με τη νέα υπουργό Πολιτισμού, η οποία πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη αυτού του μνημείου και αποτελεί την εγγύηση ότι όχι μόνο οι εργασίες δεν πρόκειται να σταματήσουν ξανά ποτέ αλλά θα συνεχιστούν με ταχύτατους ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο κ. Τζιζικώστας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top