Αίτημα δανεισμού των Μαρμάρων από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών

Τι συνέβη με αρχαιολογικούς θησαυρούς που διεκδικήθηκαν από άλλα κράτη

Αίτημα δανεισμού προς τη βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ετοιμάσουν το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε η υπουργόςΠολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η κυριότητα των Γλυπτών δεν αναγνωρίζεται ότι ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο. 

Για το αίτημα που θεωρείται όπλο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις, όπως τόνισε η υπουργός Λίνα Μενδώνη, θα υπάρχει στενή συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.  

«Θα προετοιμάσουμε με το υπουργείο Εξωτερικών πρόταση αιτήματος δανεισμού των γλυπτών προς τη Βρετανική πλευρά ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη , αν και εφόσον ζητηθεί» τόνισε η κ. Μενδώνη.   

Πόσο δύσκολος, όμως, είναι ο επαναπατρισμός αρχαιολογικών θησαυρών; Πολύ. Και αυτό γιατί ο φάκελος που θα κατατεθεί πρέπει να είναι επιστημονικά και νομικά τεκμηριωμένος. Για αυτό το λόγο είναι ελάχιστα τα εκθέματα που έχουν επιστραφεί. 

«Κάτω από δέκα τις εκατό, είναι μονοψήφιο το ποσοστό, όπως επισημαίνει ο Γρηγόρης Βαφειάδης, αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού.  

Η στήλη της Ροζέττας  από την Αίγυπτο,  το ιερό άγαλμα Μοάι - από το Νησί του Πάσχα -  είναι κάποιοι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς,  τους οποίους οι χώρες από όπου προέρχονται διεκδικούν από το Βρετανικό Μουσείο. 

«Με τη σημερινή ηθική θεωρείται κλοπή διότι κάθε πολιτισμός, κάθε χώρα δικαιούται να έχει τα δικά της πολιστικά αγαθά. Την  περίοδο, όμως, εκείνη όταν το έδαφος μιας χώρας θεωρείτο έδαφος της Βρετανικής αυτοκρατορίας, αταλαβαίνετε ότι την κυριαρχία την είχε η Βρετανική αυτοκρατορία, οπότε με πολύ μεγάλη ευκολία  μπορούσαν να μεταφέρονται στη Μητρόπολη αντικείμενα από τις αποικίες» συμπληρώνει για το ζήτημα ο κ. Βαφειάδης.      

Σημαντικά εκθέματα όπως η προτομή της Νεφερτίτης και ο  θησαυρός του Πριάμου  αποτελούν σημείο τριβής για τα μουσεία που τα φιλοξενούν. 

«Η κυριότητα δεν αναγνωρίζεται στο Βρετανικό Μουσείο, τα γλυπτά εκλάπησαν» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Μενδώνη.  

Κριτική πάντως στην υπουργό Πολιτισμού άσκησε η προκάτοχός της Μυρσίνη Ζορμπά. 

 Ζορμπά κατά Μενδώνη: Να μη λερώνει τα Μάρμαρα με λάσπη!
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top