Μενδώνη στο Star: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στους Έλληνες

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει για τα γλυπτά του Παρθενώνα μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για αίτημα δανεισμού από το βρετανικό μουσείο. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στέλνει ηχηρό μήνυμα μέσω του Star. “Τα γλυπτά ανήκουν στους Έλληνες” τονίζει, θέση με την οποία συμφωνούν και πολλοί ξένοι στο ρεπορτάζ της Άννας Σταματιάδου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.  

Μητσοτάκης: Έκθεση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα

«Η Ελλάδα ουδέποτε αποδέχτηκε τη νομιμότητα της αφαίρεσης των γλυπτών του Παρθενώνα . Η πάγια θέση μας είναι ότι είναι προϊόν κλοπής» δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού μέσω του Star και δίνει ξεκάθαρη απάντηση προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή την προκλητική απάντηση εκπροσώπου του βρετανικού μουσείου στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.  

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: "ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ , ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ"  

Εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού μουσείου δήλωσε στα ΝΕΑ:  “Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα” . 

Βρετανικό Μουσείο: Δανείζουμε τα Γλυπτά, εάν αναγνωρίσετε ότι μας ανήκουν!

«Από τη στιγμή που δεν αποδεχτήκαμε τη νομιμότητα της αφαίρεσης, δεν αποδεχόμαστε και τη νομιμότητα της κυριότητας, ούτε καν της νομής και της κατοχής στο βρετανικό μουσείο» σχολιάζει η κ. Μενδώνη.  

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΤΑΛΑΣΣΟΥΝ ΠΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Η προκλητική τοποθέτηση του βρετανικού μουσείου πυροδότησε πολιτική κόντρα στην Ελλάδα. Μέσω facebook ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ρίχνει νερό στον μύλο των Βρετανών.    

«Πόλεμος» κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας.Αν ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Αντί να τις διαστρεβλώνει, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος». 

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε για το ζήτημα στο Star: «Το αίτημα για την προσωρινή έκθεση ουτε αντίκεινται ούτε αίρει με τίποτα την απαίτηση της οριστικής επιστροφής και αυτό είναι σαφές στο κείμενο του πρωθυπουργού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο ζήτημα και ανταπάντησε στην κυβέρνηση: 

"Οι «πηγές» του Μεγάρου Μαξίμου όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να καλύψουν τη γκάφα του κ. Μητσοτάκη.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους όμως, τους υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε μεθοδικά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου. Μεταξύ αυτών ήταν διπλωματικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στις διακυβερνητικές επιτροπές της UNESCO, πρωτοβουλίες των εθνικών επιτροπών διεκδίκησης των Γλυπτών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, προσκλήσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ζήτησε το δανεισμό τους για να δώσει πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των Γλυπτών".
  

ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥΣ  

Η Ακρόπολη και τα μνημεία της αποτελούν το σημαντικότερο καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό σύνολο που κληροδότησε στον κόσμο η ελληνική αρχαιότητα. Καθημερινά χιλιάδες τουρίστες από τον όλο τον πλανήτη φτάνουν εδώ και την κοιτούν με δέος και θαυμασμό. 

KATIA ΜΑΚΡΗ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΔΑΝΕΙΣΜΟ" ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ

Όπως επίσης ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η ελληνική κυβέρνηση σταθμίζει όλα τα δεδομένα και ετοιμάζει επίσημη πρόταση για "δανεισμό" των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top