Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Κανένας εφησυχασμός»

«Άμεσα η καταγραφή της ζημιάς»

Δείτε στο video τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου. Πηγή video: Εκπομπή «Magazino»

Στην Εύβοια έφτασε σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, μετά την ενημέρωση που είχε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

Φωτογραφία: Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi

"Έχω ήδη ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, που υπέστησαν καταστροφές στην περιουσία τους και από δω και πέρα θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να επιτρέψουμε στη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το δύσκολο έργο της μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής η οποία συντελέστηκε", είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε "όλους όσοι βοήθησαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση".

Oι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Εύβοια όπου βρέθηκε

Πρώτο μέλημα του ίδιου και της κυβέρνησης είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος φτάνει προς το τέλος της τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία».

Φωτογραφία: Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi

Στην Εύβοια έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πηγή video: Εκπομπή «OnLine»

Φωτογραφία: Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokiniss

Στυλιανίδης για τις πυρκαγιές: «Η Ευρώπη θα μείνει δίπλα στην Ελλάδα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Η συνάντηση και το «ευχαριστώ» στον Ευρωπαίο επίτροπο

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Για την Εύβοια αναχωρεί ο Πρωθυπουργός. Πηγή video: Εκπομπή «ΟNline»

«Χαίρομαι που υποδέχομαι για ακόμα μία φορά τον επίτροπο και καλό φίλο της Ελλάδας, Χρήστο Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλω να τον ευχαριστήσω όχι μόνο για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά θέλω να τον ευχαριστήσω συνολικά. Για την άοκνη προσπάθειά του να ηγηθεί αυτής της πολύ σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της δυστυχώς θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα».

O Πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.Φωτογραφία: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά τα κράτη του ευρωπαικού νότου. Ο μηχανισμός RescEU κάνει ακριβώς αυτό».

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι «προσωπικά, σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου σκοπεύω να ηγηθώ της προσπάθειας ώστε ο μηχανισμός αυτός να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται σε ανάγκη».

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Φωτογραφία: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Τέλος, ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο επίτροπο γιατί όπως είπε «είναι πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν τον έχει ανάγκη».

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του και είπε πως «τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα».

Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «χθες δόθηκε πολύ σκληρή μάχη, όμως χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια της Πυροσβεστικής και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και με τη βοήθεια των πολιτών αντιμετωπίστηκε η κατάσταση, χωρίς ανθρώπινες απώλειες.Εκκενώθηκαν, όπως ξέρετε, τέσσερις οικισμοί, αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα. Δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινη ζωή και ευτυχώς δεν έχουν καταστραφεί σπίτια», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top