Άσυλο: Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής από Κεραμέως

Πώς άλλαξε η φράση «αρμόδιες αρχές»

Η Νίκη Κεραμέως

Σε αλλαγή της τελευταίας στιγμής, όσον αφορά τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, προχώρησε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας είπε, μιλώντας στην Ολομέλεια πως «αλλάξαμε τις "αρμόδιες αρχές" σε "δημόσιες αρχές" και διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθετες των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα».

Έτσι, με τη νομοτεχνική βελτίωση, η διάταξη για το άσυλο έχει ως εξής:

«Άρθρο 64

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1.    Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2.    Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3.    Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η αλλαγή έγινε για να γίνει ξεκάθαρο ότι η διάταξη δεν αναφέρεται στις πρυτανικές αρχές, αλλά στις δημόσιες αρχές, δηλαδή την αστυνομία, την πυροσβεστική, την εισαγγελία, την πολεοδομία, το ΣΔΟΕ, κλπ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top