Μητσoτάκης: Ο πρώτος που θα αξιολογείται από τους πολίτες είμαι εγώ

Οι 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης

Για νέο μοντέλο διακυβέρνησης ώστε «να μη γίνουμε άλλη μία κυβέρνηση σαν τις προηγούμενες, αλλά πραγματικά μια άλλη κυβέρνηση», μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός είπε πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται πλέον στο Μεγάρου Μαξίμου, και όχι στη Βουλή, για να γίνει και τυπικός διαχωρισμός της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Θα πραγματοποιούνται μόνο με τους υπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς, και όχι τους υφυπουργούς.

Πρώτη συνεδρίαση για τη νέα κυβέρνηση – Τα «όχι» Μητσοτάκη

«Στόχος είναι η παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Πουρνό-πουρνό στα γραφεία τους οι νέοι υπουργοί

«Μέσα σε λίγες μέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες να δρομολογήσουν. Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας συγχαρητήρια στους υπουργούς του για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις τελετές παράδοσης-παραλαβής. 

«Ανοικτή όλο το καλοκαίρι η Βουλή»

Στη συνέχεια περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Βουλή «θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι».

«Στις 17 Ιουλίου ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρό της», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος το γραφείο πρωθυπουργού στο Μαξίμου – Πού μετακομίζει ο Μητσοτάκης

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνουν 20 με 22 Ιουλίου, ενώ η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει στις 22 Ιουλίου.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πρώτο νομοσχέδιο, που θα έρθει, θα αφορά τη λειτουργία του Κράτους και θα κατατεθεί την επόμενη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δηλαδή στις 23 Ιουλίου.

120 δόσεις: Οι αλλαγές της νέας κυβέρνησης στη ρύθμιση οφειλών

Το δεύτερο θα κατατεθεί μετά από μία εβδομάδα και θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, «για να κάνουμε πράξη τις πρώτες μειώσεις φόρων που υποσχεθήκαμε στους πολίτες».

Παράλληλα, είπε πως θα αποκατασταθεί κύρος της δικαιοσύνης, με την επιλογή της νέας ηγεσίας με σεβασμό στην ιεραρχεια των ανώτατων λειτουργών της.

Οι δώδεκα προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις 12 πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης:

1. Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες και καλύτερες δουλειές

2. Αξία στην ακίνητη περιουσία

3. Ασφάλεια στο σπίτι και στη χώρα (προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί η νέα ηγεσίας στην Ελληνική Αστυνομία)

4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους

5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων (είπε πως την Πέμπτη θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας)

6. Δημόσια υγεία

7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων (είπε πως ο υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης θα συναντήσει τους επιθεωρητές εργασίας)

8. Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης

9. Προστασία του περιβάλλοντος

10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

11. Νέο μοντέλο πολιτισμού

12. Ισχυρή Ελλάδα σε διεθνές περιβάλλον

Οι τρεις επισημάνσεις στους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός έκανε τρεις επισημάνσεις στους υπουργούς του:

-    Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, οι πολίτες περιμένουν έργα και πράξεις. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης, καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας, που βοηθούν τη συνεργασία μεταξύ μας. 

-    Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο, γι’ αυτό και αλλάζουμε τον τρόπο που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δε σταματάμε με την ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του για να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις, με όπλο το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».

-    Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε και από όσα εκπέμπουμε. Αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους, αυτού που ταιριάζει στην υπερήφανη Ελλάδα του 21ου αιώνα.

«Ο πρώτος που θα αξιολογείται θα είμαι εγώ»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε στους υπουργούς τους για το… βαθμολόγιο.

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα για την υλοποιησή τους. Θα παραλάβετε όλοι από έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και τις δεσμεύσεις της απελθούσας κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ποια είναι η εντυπωσιακή υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

Όπως τους ανακοίνωσε, μέσα στο φάκελο θα υπάρχει πρόγραμμα δράσης έως τον Δεκέμβριο, πάνω στο οποίο θα αξιολογηθούν.

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πως θα το πετύχουμε και θα το πετύχουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε πως «ο πρώτος ο οποίος θα αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ».

Παράλληλα, είπε πως οι υπουργοί μέσα στο φάκελο θα βρουν και ένα ειδικό έντυπο για τις σκέψεις και τις προτάσεις τους, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια»

«Πριν από λίγες μέρες ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Και καλούμαστε να κυβερνήσουμε με τόλμη και ωριμότητα για τα επόμενα 4 χρόνια. Μακάρι να αντιμετωπίσουμε την ίδια ωριμότητα και από αντιπολίτευσης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο στόχος της αυτοδυναμίας επετέχθη, «ώστε να εφαρμόσουμε προγραμμα μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», αλλά ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. «Η εποχή διχασμού και πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου», ξεκαθάρισε.

«Να αποδείξουμε το σύνθημά μας, ότι αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα και να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top