Τσίπρας: Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτες δηλώσεις μετά την ήττα

Δεκτός με χειροκροτήματα από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στο Ζάππειο μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, όπου έκανε δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας δίπλα του την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, είπε πως το αποτέλεσμα δεν είναι στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε πως «θα παλέψουμε σκληρά ώστε η ήττα να αποδειχθεί πρόσκαιρη».

Αποτελέσματα εκλογών: Νίκη με 8,3 μονάδες και 158 έδρες για ΝΔ

Ποιοι εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας

«Με το αποτέλεσμα αυτό κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως θα γίνει αποτίμηση «για όσα σωστά, αλλά και όσα λάθος κάναμε».

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Πότε ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Παράλληλα, ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «σύγχρονο, μεγάλο, αριστερό, προοδευτικό κίνημα».

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα είναι παρών για την παράδοση-παραλαβή στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, που επέλεξε να μην το κάνει.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο

-    Η λαϊκή ετυμηγορία είναι απόλυτα σεβαστή, στη δημοκρατία η εναλλαγής της διακυβέρνησης είναι η πεμπτουσίας της. Επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την τη νίκη του.

-    Θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου. Αύριο θα υποδεχθώ τον κ. Μητσοτάκη, για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αρμόζει σε μία δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό.

-    Ευχαριστώ όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, δώσαμε έναν δύσκολο και γενναίο αγώνα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες: μετά από ευρωεκλογές και με συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ των αντιπάλων.

-    Ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ισχυρός από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

-    Η Ελλάδα που παραλάβαμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραδίδουμε: μια Ελλάδα ελεύθερη ξανά, με 37 δισ. ευρώ στα ταμεία, με ανάπτυξη και με ανακτημένο κύρος και αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο πληρώσαμε.

-    Η ήττα μόνο στρατηγική δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί πολέμησαν για αν συμβεί. Θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε η ήττα να αποδειχθεί πρόσκαιρη.

-    Το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς πολίτες της πατρίδας μας, με εντολή να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της λιτότητας και του μνημονίου. Πιστεύω ότι αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο, βγάζοντας τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας. Απορροφημένοι στον μεγάλο στόχο δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Ίσως αυτή να είναι μία από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος. 

-    Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι θα είμαστε παρόντες από τη θεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του μόχθου και της δημιουργίας.

-    Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποτιμήσουμε και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Δε θα αρνηθώ και προσωπικά να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Με τις απαραίτητες τομές να προχωρήσουμε όπου χρειάζεται με μεγαλύτερη δύναμη.

-    Έχω μάθει να παλεύω και να αγωνίζομαι, μόνο όποιος δεν αγωνίζεται δεν κάνει λάθη. Όπως παλεύει, μαθαίνει, όταν πέφτει, να σηκώνεται και να δίνει μάχη. Αυτό θα κάνω, από αύριο θα είμαστε πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίζουμε αυτό τον όμορφο αγώνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top