Αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα και από το Ecofin

Προειδοποίηση από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

ΕΕ ΣΗΜΑΙΕΣ

Βρυξέλλες 

Του Αθανάσιου Αθανασίου  

Συμπεράσματα για την εφαρμογή των εξειδικευμένων ανά χώρα συστάσεων για τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών στα Κράτη Μέλη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών Ecofin, κατά τη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες. 

Αυστηρή προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για τις παροχές!
 

Το Συμβούλιο απευθύνει αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα, χωρίς να την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες δύο χώρες που έχουν υπερβολικές ανισορροπίες, προειδοποιώντας για μια ακόμη φορά ως προς την ανάγκη συνέχισης και διασφάλισης των μεταρρυθμίσεων. 

Βρέχει… παροχές και χρήμα με τροπολογίες - Ποιους αφορούν
 

Αναλυτικά, το Συμβούλιο (παρ.4) "συμφωνεί ότι και τα 13 κράτη μέλη που έχουν αναλυθεί στις εις βάθος εκθέσεις (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες διαφόρων ειδών σοβαρότητας βάσει της Διαδικασίας περί Μακροοικονομικών Ανισορροπιών". Το Ecofin συμφωνεί με τις συστάσεις της Κομισιόν ότι  "υφίστανται υπερβολικές ανισορροπίες σε τρία κράτη μέλη (Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία)".
Στα συμπεράσματα που υιοθέτησε, το Συμβούλιο χαιρετίζει ότι η γενική διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ σημειώνει πρόοδο χάρη στην αύξηση του ΑΕΠ και στις πολιτικές προσπάθειες των κρατών μελών.

Υπογραμμίζει δε ότι "εξακολουθούν να υφίστανται τρωτά σημεία σε ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως όταν συνδέονται με τις υφιστάμενες ανισορροπίες, ιδίως τις ανισορροπίες του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα" και προειδοποιεί ότι "η διόρθωσή τους δεν προχωρά αρκετά γρήγορα".

Το Ecofin τονίζει ότι "αυτά τα υψηλά επίπεδα χρέους μειώνουν το περιθώριο αποσόβησης των μελλοντικών αρνητικών οικονομικών κρίσεων" και τονίζει ταυτόχρονα "την ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των εξελίξεων στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανών μη βιώσιμων τάσεων, ιδίως όταν συνδέονται με την ταχεία αύξηση των τιμών των κατοικιών και το ταχέως αυξανόμενο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος".

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι "τα κράτη μέλη με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή υψηλό εξωτερικό χρέος θα πρέπει επιπλέον να επιδιώξουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την πρόληψη της υπερβολικής αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος” .

"Τα κράτη μέλη με μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις συνθήκες για την προώθηση της αύξησης των μισθών, ενώ θα σέβονται τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν κατά προτεραιότητα μέτρα που προωθούν τις επενδύσεις, υποστηρίζουν την εγχώρια ζήτηση και το αναπτυξιακό δυναμικό, διευκολύνοντας έτσι την επανεξισορρόπηση", καταγράφει το Ecofin.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top