Αυστηρή προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για τις παροχές!

«H Eλλάδα θα χάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος»

Κλάους Ρέγκλινγκ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

H Eλλάδα θα χάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος με σημαντικό περιθώριο, τόσο φέτος όσο και του χρόνου, προειδοποίησε αυστηρά ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, μετά τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. 

Μιλώντας κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Κλάους Ρέγκλιγκ προειδοποίησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κάποια από αυτά ήδη εκτελούνται με νομοθετική απόφαση, οδηγούν σε “απόκλιση με σημαντικό περιθώριο” από τους στόχους και επιπλέον υπάρχει διαφωνία και για τη σύνθεσή του καθώς “δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη”. Σημείωσε δε ότι “θα συνεχίσουμε να συζητούμε με τις ελληνικές αρχές”. 

Βρέχει… παροχές και χρήμα με τροπολογίες - Ποιους αφορούν

Μήνυμα στην Ελλάδα να συνεχίσει να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους έστειλε και το eurogroup, παραπέμποντας ωστόσο τις συνολικές κρίσεις για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο. 

Όπως ανακοίνωσε ο Μ.Σεντένο, μετά τη συνεδρίαση, “η ελληνική πλευρά μας ενημέρωσε για τα ανακοινωμένα και νομοθετημένα μέτρα σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων”. 

“Θα τα συζητήσουμε εκτεταμένα τον Ιούνιο”, σημείωσε παραπέμποντας στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πετύχει υπεραπόδοση επί των στόχων και το eurogroup αναμένει από τις ελληνικές αρχές την συνέχιση της τήρησης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. 

“Πολιτικά θα επαναλάβω ότι έχω πει για την αξιοπιστία και την τήρηση των στόχων που αναμένουμε”, συμπλήρωσε ο Μάριο Σεντένο. “Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στο εσωτερικό” προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο, 

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι “ο Χουλιαράκης παρουσίασε το πακέτο” και ξεκαθάρισε ότι “όπως εξήγησα στο eurogroup σήμερα, είμαστε καθοδόν να υπολογίσουμε την επίπτωση τόσο στην ανάπτυξη όσο και την κοινωνική επίπτωση των μέτρων”. Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα και μπορεί να σχεδιάζει μόνη της τα δημοσιονομικά της μέτρα, αλλά “οι στόχοι πρέπει να τηρηθούν”. “Τα μέτρα μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στα δημοσιονομικά” προειδοποίησε, αλλά διευκρίνισε ότι “πρέπει να δούμε και να υπολογίσουμε”. 

O Kλάους Ρέγκλιγκ, τέλος τόνισε ότι η “Ελλάδα δεν άλλαξε τους δημοσιονομικούς στόχους”, αλλά “τα μέτρα που ανακοίνωσε, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, δεν είναι συμβατά με τους στόχους”, όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Κατέληξε δε λέγοντας ότι σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, συνεχίζει να είναι υπέρ, αλλά απαιτείται το “ΟΚ” των εθνικών κοινοβουλίων και “θα δούμε αν και κατά πόσο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επηρέασαν τη διάθεση των Κρατών Μελών”. Σημείωσε μάλιστα την αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων κατά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top