"Xοντραίνουν" το παιχνίδι οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τον "Θαλασσόλυκο"

Το άσπρο μαύρο βαφτίζει η Άγκυρα στην Κύπρο, προκειμένου να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι υποθαλάσσιες έρευνές της γίνονται τάχα μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και όχι στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Τα τουρκικά πλοία του "Θαλασσόλυκου" ασκούνται προς το παρόν απέναντι από τη Σαμοθράκη στον κόλπο του Ξηρού, νοτιοανατολικά της Χίου και νότια του Καστελόριζου. Αναμένεται να πλεύσουν δυτικότερα στο Αιγαίο σε 4-5 μέρες. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων και γνωρίζει πολύ καλά ακόμα και τις θέσεις που θα κινηθούν τα τουρκικά υποβρύχια. 

Το παιχνίδι «χοντραίνει» και στην Κύπρο, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί ξένους διπλωμάτες και να τους δείχνει χάρτες,σύμφωνα με τους οποίους, οι υποθαλάσσιες έρευνες των Τούρκων γίνονται στις περιοχές με το κόκκινο χρώμα, εντός της δικής τους τάχα υφαλοκρηπίδας.  

«H Τουρκία δεν πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην υφαλοκρηπίδα της και στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί τα οικόπεδα» μετέδωσε το CNN ΤURK. 

Στους τουρκικούς χάρτες, με κίτρινο χρώμα φαίνονται τα κυπριακά οικόπεδα και με ροζ οι περιοχές που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου για έρευνες, σε σημεία όμως που βρίσκονται εντός των κυπριακών οικοπέδων.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΛΑΒΕ Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε το θέμα στον Κινέζο ομόλογό του, με τον οποίον συναντήθηκε στο Πεκίνο και έλαβε απ' αυτόν τη στήριξή του.  

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο

«Η λύση του Κυπριακού με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.  

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 

Οι τουρκικές προκλήσεις τέθηκαν από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. 

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο Αποστολάκης στη σύνοδο της ΕΕ
 

 «Εξέφρασα εκ μέρους της ΕΕ τις σοβαρές ανησυχίες για τις τουρκικές προθέσεις να αρχίσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου» επισήμανε από την πλευρά της η Επίτροπος Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.    

«Η Τουρκία έχει αυτοεγκλωβιστεί σε διαρκή ένταση, δεν θα σταματήσει, μόνο έτσι θα δημιουργήσει τετελεσμένα, έχουμε μπροστά διάστημα διαρκούς έντασης» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top