Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο Αποστολάκης στη σύνοδο της ΕΕ

«Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου»

Ευάγγελος Αποστολάκης

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.   

«Επεσήμανα σε όλους, αρχής γενομένης από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κ. Μογκερίνι, τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.  Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της, με καλή πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις ισχύουσες συνθήκες.  Επιπλέον, τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο.  

Όπως επίσης τόνισε «η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή». 

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα και εξέφρασε  την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. 

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε για το ίδιο ζήτημα:  

«Επεσήμανα επίσης ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης , η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top