Bloomberg: Ο «εξπέρ» στα δημοψηφίσματα, Τσίπρας, μιλάει τώρα για το Brexit

«To Brexit μπορεί ακόμη να ανατραπεί, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό»

Ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Με ένα φαρμακερό δημοσίευμα, αναφέρεται το Bloomberg στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να ανατραπεί.

«To Brexit μπορεί ακόμη να ανατραπεί, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που ο ίδιος παλαιότερα έδρασε αντίθετα από το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος», αναφέρει στο δημοσίευμά του το Bloomberg, με τον καυστικό τίτλο «Ο εξπέρ στην ανατροπή δημοψηφισμάτων λέει ότι το Brexit μπορεί να αποτραπεί».

Το διεθνές μέσο τονίζει πως ο κ. Τσίπρας είπε στους ομολόγους του σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης στις επόμενες έξι εβδομάδες, τότε θα υποχρεωθεί να διεξάγει ευρωεκλογές.

«”Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ήττα για τους οπαδούς του Brexit και ίσως η αρχή του τέλους για το Brexit”, είπε ο κ. Τσίπρας», με το Bloomberg να προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα σχετικά με το πώς να ακυρώνει αποτελέσματα δημοψηφισμάτων», υπενθυμίζοντας το δημοψήφισμα του 2015.

Όπως εξηγεί, ωστόσο, το Bloomerg στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, η αντιπολίτευση τον στήριξε για να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές, ξεπερνώντας την «ανταρσία» από βουλευτές του, που ψήφισαν κατά της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο.

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να μην αγνοήσει το μεγάλο κίνημα κατά του Brexit στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει συγκεντρώσει 6 εκατομμύρια υπογραφές, και την πεποίθηση ότι η διεξαγωγή ευρωεκλογών θα είναι πιθανόν «η αρχή του τέλους του ίδιου του Brexit», μετέφερε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σε τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε  στην παρέμβαση του ότι «πρέπει σήμερα να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό». Σημείωσε ότι «η ΕΕ δεν έχει τίποτα να κερδίσει με την επιβολή της ισχύος» και «υπήρξε πάντοτε το πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία», ενώ τόνισε την ανάγκη «αποδραματοποιησης του Brexit» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα σύντομο deadline που είναι οι ευρωεκλογές».

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστει να τις διεξαγάγει, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα «ποιος είναι ο στόχος της ΕΕ: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα;».

Υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που έχει ένα τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της Ένωσης, με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ αντίθετα σε πολλά Κράτη - Μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ».

«Άρα», συνέχισε, «πρέπει να σκεφτούμε με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να δώσουμε μακρόχρονη παράταση και συγκεκριμένα έως το Μάρτη του 2020».

«Μια τέτοια παράταση θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μπορέσει κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κλπ», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top