«Ρήξη» Κοτζιά με Μαξίμου με βαριές αιχμές για τη μουσουλμανική μειονότητα

Καταγγέλλει πως συνεργάτες του ωθήθηκαν σε παραίτηση από το ΥΠΕΞ

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς

«Πόλεμος» ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και το Μέγαρο Μαξίμου ξέσπασε με αφορμή τις παραιτήσεις τριών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Το «Πράττω», η πολιτική κίνηση που έχει ιδρύσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση πως οι τρεις παραιτηθέντες ήταν μέλη του και ωθήθηκαν, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, σε παραίτηση.

«Σήμερα το πρωί δόθηκαν στην κυβέρνηση οι παραιτήσεις των τριών μελών του ΠΡΑΤΤΩ, των μόνων που κατείχαν δημόσιες υπεύθυνες θέσεις. Παραιτήσεις που ζητήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από το Μαξίμου με έωλα επιχειρήματα», αναφέρει το «Πράττω», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα τρία πρώην στελέχη του ΥΠΕΞ.

Η κίνηση του Νίκου Κοτζιά μιλά για «αδικαιολόγητη απαίτηση του Μαξίμου», που είναι αντίθετη με τη στάση που κράτησε το «Πράττω» ως κυβερνητικός εταίρος στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. 

Βαριές αιχμές για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Στη στη συνέχεια της ανακοίνωσης, αφήνονται ανοικτά αιχμές για τη διαχείριση του ευαίσθητου θέματος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

«Η θρυαλλίδα του προβλήματος, που πρόκυψε στις σχέσεις μας, αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης και της Αριστεράς τους τελευταίους μήνες στη Θράκη», σημειώνεται.

«Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να παραδοθούν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στα χέρια τρίτων», τονίζει η κίνηση του Νίκου Κοτζιά, μιλώντας μάλιστα ανοικτά για «συνθήκες φόβου στις κοινότητες των Ελλήνων μουσουλμάνων».

Μάλιστα, το «Πράττω» κάνει ευθεία αναφορά στον τουρκικό προξενείο: «Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων».

Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος: Δε ζήτησα τις παραιτήσεις τους

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το ότι ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των στελεχών του «Πράττω».

«Έλαβα μετά την επιστροφή μου από την Τουρκία τις παραιτήσεις τριών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που ανήκουν πολιτικά στην "Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ", οι οποίες ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί. Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών του υπουργείου, με τα οποία είχα καλή συνεργασία και είχαν προσφέρει ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους στο υπουργείο Εξωτερικών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τι απάντησε στις αιχμές για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε και στις αιχμές του «Πράττω» για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις που αφορούν στη Θράκη, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής, της προάσπισης του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, και της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και τη στήριξη των αναγκών κάθε μιας εκ των τριών συνιστωσών της», σημείωσε.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top