Αυτοκριτική από Τσακαλώτο: Ηττηθήκαμε το 2015 και συμβιβαστήκαμε

«Ήμαστε πιο αδύναμοι απ’ ότι νομίζαμε – Υπερεκτιμήσαμε και τη φοροδιαφυγή»

Τσακαλώτος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε γενναία αυτοκριτική στην κυβέρνηση προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος -μιλώντας σε φοιτητές του Paris School of International Affairs- είπε πως η κυβέρνηση υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της το 2015 και πως ηττήθηκε και συμβιβάστηκε.

«Το 2015 είχαμε την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό. Αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Την οποία και πήραμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι όποιος και να ήταν υπουργός, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, καθώς -όπως είπε- ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

«Πάντα οι πλούσιοι έχουν καλύτερους δικηγόρους και λογιστές και βρίσκουν τρόπους να μην πληρώσουν φόρους. Υπερβάλαμε στο πόσο εύκολο θα ήταν να εντοπίσουμε το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή», ανέφερε.

«Πήραμε καλύτερη συμφωνία μετά το δημοψήφισμα»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως η συμφωνία που πήρε η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη, από αυτήν που υπήρχε.

«Πήγε καλύτερα απ' ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει ηττημένος, αυτό θα είχε επηρεάσει όλη την αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα του χρέους»

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμιζε πως μακροπρόθεσμα «θα επανέλθουμε στο θέμα του χρέους στην Ευρώπη, γιατί η ευρωζώνη δεν μπορεί να ζει για πολλά χρόνια με πολύ διαφορετικά επίπεδα χρέους- μια μικρομεσαία επιχείρηση στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία έχει υψηλά επιτόκια, σε αντίθεση με την Ολλανδία και τη Γερμανία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως  γενικά η κρίση στην Ευρώπη δεν τελείωσε, καθώς υπάρχουν τρία ζητήματα που την τροφοδοτούν: η ανισότητα, το αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας και η αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας- οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του να είσαι μέλος ενός συνόλου.

Τέλος, χαρακτήρισε σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, επισημαίνοντας ότι μια παρόμοια έξοδος στις αγορές δεν ήταν εφικτή πριν από εννέα χρόνια.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top