Μητσοτάκης από Βοστώνη: Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Χαρακτήρισε την ομογένεια ως «ένα ισχυρό χαρτί ήπιας ισχύος»

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή», προκειμένου επιτευχθεί μια ισχυρότερη ανάπτυξη που θα είναι επαρκής για να βελτιώσει πραγματικά την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκαρτίας περιέγραψε την οικονομία ως το διακύβευμα που θα καθορίσει την έκβαση των επικείμενων εκλογών, λέγοντας πως το 2019 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.

Ομιλία Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο Tufts

«H πιθανή νίκη της ΝΔ αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Παράλληλα, είπε πως ενώ στο παρελθόν όταν γινόταν συζήτηση για εκλογές, οι αγορές αντιδρούσαν φοβικά, ανησυχώντας για πολιτική αστάθεια, «αυτή τη φορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, η πιθανή μας νίκη αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές».

Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

•    Για πρώτη φορά έχουμε ένα κράτος που διεκδικεί το μονοπώλιο μιας εθνικής ταυτότητας. Αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή τα προβλήματα της συμφωνίας, την καταψηφίσαμε αλλά παράλληλα προειδοποίησαμε ότι εφόσον κυρωθεί , δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την αλλάξουμε. Πρόκειται για μια επικυρωμένη συμφωνία που υπόκειται στο διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα σέβεται τις Διεθνείς Συμφωνίες. Έχω ωστόσο επανειλημμένα τονίσει ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Τι είπε για τους ομογενείς και το δικαίωμα ψήφου

•    Θεωρώ την ελληνική διασπορά ένα πολύ σημαντικό και δυστυχώς αναξιοποίητο όπλο για την Ελλάδα. Έχουμε αξιοποιήσει ελάχιστα τους δεσμούς μας με τους Έλληνες του εξωτερικού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους οικονομικούς δεσμούς. Αλλά και στους πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που πρέπει να ενδυναμωθούν. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της διασποράς και τη δυνατότητα της να βοηθήσει τη χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή

•    Είναι γελοίο που οι Έλληνες του εξωτερικού δεν μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να είναι η τελευταία φορά που πρέπει να έρθετε στην Ελλάδα για να ψηφίσετε.

Τι είπε για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

•    Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία με ψέματα και μια λαϊκίστικη ατζέντα και κατέληξε να κάνει τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Εμείς δεν ακολουθούμε την εύκολη αυτή πρακτική. Παρουσιάζουμε ένα πολύ συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα και διεκδικούμε τη θετική ψήφο των πολιτών για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.

•    Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σήμερα σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν οδυνηρά. Η χώρα μας τα πήγε πολύ χειρότερα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Χάσαμε τρία χρόνια ισχυρής ανάπτυξης στην Ευρώπη, και η οικονομία μας αναπτύσσεται με χαμηλούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην βλέπουν καμία διαφορά στην καθημερινότητα τους.

•    Το 2019 θα είναι έτος πολλαπλών εκλογών και ελπίζω να είναι ένα έτος μιας σημαντικής και ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. Μιας αλλαγής που είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου οι Έλληνες να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη για δύο λόγους: για να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αρχίσουμε να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Τι είπε για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας

•    Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σχετίζεται με τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν. Λέμε συχνά ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περιοχή, αλλά προσωπικά προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που ανήκει στην Ε.Ε., την Ευρωζώνη, τη ζώνη της Σένγκεν και το ΝΑΤΟ. Και παραμένει ακόμη και σήμερα η χώρα με την ισχυρότερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρά την πολυετή κρίση. Η πολυεπίπεδη ταυτότητα της Ελλάδας είναι τέτοια που της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Είναι μία χώρα της Μεσογείου, της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ και παραδοσιακά καλές σχέσεις με τα αραβικά κράτη. Έχει θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Και μπορεί πάντα να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής στη δύσκολη φάση που διανύουν οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top