Με τη συνάντηση Τσίπρα με τους ομογενείς ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Πόλη

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη  ολοκληρώθηκε με  τη συνάντηση με τους ομογενείς.

“Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτό που έγινε σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο του ελληνικού προξενείου στο Σισμανόγλειο”, έλεγαν ομογενείς αμέσως μετά τη συνάντηση τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία Άννα Ανδρέου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα τις ομογένειας. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των εκλογών των διοικηγικών συμβουλίων των ελληνικών βακουφίων στο Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης συζητήθηκε η επιτυχία στην Ίμβρο με το άνοιγμα του σχολείου και της αύξησης των μαθητών. Τόνισαν όλοι οι εκπρόσωποι ότι οι πρωτοβουλίες σε σχέση με τη Χάλκη  τονωσαν την αυτοπεποίθηση της ομογένειας.

Πριν τη συνάντησή του με τους ομογενείς ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνάντησε και τον Πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλεσης, πρώην Πρωθυπουργό και νυν υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για τη δημαρχία Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος των ξενάγησε στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε. 

“Ο Γιλντιρίμ είναι πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν και είναι καλό να διατηρείται μια επαφή. Άλλωστε ως πρώην πρωθυπουργός είχε συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα.  Παρόλο που η συνάντηση με Γιλντιρίμ παρόλο δεν ήταν στο πρόγραμμα, ήταν πολύ καλή εξέλιξη”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Πάντως και για το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συνόδευσε σήμερα όλη μέρα τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχολιάστηκε ως ιδιαίτερη σημαντική εξέλιξη.

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΙΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Star στην Kωνσταντινούπολη Ειρήνη Σαββοπούλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τη Μάρα Ζαχαρέα, η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την επίσκεψη. Kαι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προτάξουν τη θετική ατζέντα των δύo κρατών αλλά και να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. 

Τσίπρας σε Βαρθολομαίο: Πιστεύω πως σύντομα θα ανοίξει πάλι η Χάλκη

Μαραθώνια η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Οι επαφές θα συνεχισθούν μεταξύ των υπουργών Άμυνας (Ακάρ και Αποστολάκη) όπως επίσης,  για τους τομείς της αρμοδιότητάς τους,  μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και των ομολόγων τους. 

Ακόμη, συμφωνήθηκε να  προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς οι ενέργειες για την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -  Σμύρνης το καλοκαίρι, όπως και  οι ενέργειες για τη διοργάνωση από κοινού επιχειρηματικού φόρουμ, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top