Τσίπρας σε Βαρθολομαίο: Πιστεύω πως σύντομα θα ανοίξει πάλι η Χάλκη

Η έκπληξη του Οικουμενικού Πατριάρχη με το δώρο στην Μπέτυ Μπαζιάνα

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να ακουστούν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών στους διαδρόμους αυτούς, στο να ανοίξει και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Έχω την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ αυτό το κατώφλι, δε θα το διαβώ μόνος αλλά με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μαζί σας Παναγιότατε, για να κηρύξουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος.

«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν πρόκειται να αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας, αλλά φιλίας, αλληλοκατόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς», υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι τιμή και ευλογία για τον ίδιο να βρίσκεται στη Χάλκη, όπου «αισθάνομαι πως περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Χάλκη

Ο πρωθυπουργός έκανε συμβολική δεντροφύτευση στον κήπο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ο πρωθυπουργός είπε πως οι ρίζες της ελληνικής κοινότητας, παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει και παρά το γεγονός ότι πληγώθηκε και κυνηγήθηκε, «υπάρχουν και αναπνέουν, είναι εδώ».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ξενάγηση που είχε στην ιστορική Σχολή και χαρακτήρισε τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής «κιβωτό σοφίας και γνώσης».

Ο πρωθυπουργός στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

«Κιβωτό σοφίας και γνώσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρούσια όλων ημών εδώ στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά ελπίδας, χαράς, θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς Τούρκους πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, που θέλησα,ν όταν μας είδαν, να μας χαιρετήσουν και να μας εκφράσουν την αγάπη τους που είναι ειλικρίνης και η μαγιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας πως η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είμαστε κοντά στη μέρα που θα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα».

Βαρθολομαίος: Εύχομαι να μην αργήσει αυτή η μέρα

«Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εόρτια αυτή σύναξη», είχε πει νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Τσίπρας και Βαρθολομαίος στη λειτουργία στη Σχολή τςη Θράκης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει και πάλι

Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε πως η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου». Παράλληλα, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Έχω ένα δώρο και για την κυρία Μπαζιάνα»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε στον πρωθυπουργό και δύο δώρα, ενώ δεν ξέχασε και την κυρία Μπαζιάνα.

Στον κ. Τσίπρα έδωσε ένα ενθύμιο με την Παναγία, από την Τιφλίδα και ένα ιστορικό κειμήλιο, «κατάλοιπο από τον προκάτοχό μου, Πατριάρχη Δημήτριο, επειδή είστε άνθρωπος του διαλόγου».

Το κειμήλιο αυτό προερχόταν από τον διάλογο της Ορθόδοξης με την Καθολική Εκκλησία και απεικονίζει τους Αποστόλους Πέτρο και Ανδρέα, ιδρυτών των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης. 

«Γράφει επάνω “ο Θεός Αγάπη Εστί” και από πίσω έχει τον Πάπα και τον Πατριάρχη, γράφοντας στα λατινικά “Περιπατείτε εν αγάπη”. Και οι δύο πλευρές ομιλούς για την αγάπη. Σας εκφράζει, εκφράζει το Πατριαρχείο μας, πρέπει να εκφράζει το όλον».

Σε εκείνο το σημείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξάφνιασε τη σύντροφο του πρωθυπουργού, την κυρία Μπαζιάνα, λέγοντας πως έχει ένα ενθύμιο και για την ίδια.

Η κυρία Μπαζιάνα αιφνιδιάστηκε και ευχαρίστησε πολύ τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος είπε χαμογελώντας πως έπρεπε να ξεκινήσει από την ίδια «κατά το ladies first»!
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top