«Σωσίβιο» σε κυβέρνηση και Καμμένο με αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής

Σήμερα αναμένεται να παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Το κτίριο της Βουλής από εξωτερική άποψη

χθες με «πόλεμο» και εκλογές, εάν διαλυθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά και στην κυβερνητική πλειοψηφία, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, από χθες, η φράση του Δημήτρη Τζανακόπουλου έδωσε τροφή σε σενάρια για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

«Δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δώρο» στους ΑΝΕΛ η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δε φαίνεται να έχει πάρει (ακόμη τουλάχιστον) έγκριση και από τον Πρόεδρο της Βουλής, είναι να αλλάξει η πρόβλεψη για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές.

Συγκεκριμένα, το όριο να πέσει, από τους 10 που είναι σήμερα, στους πέντε βουλευτές.

Με αυτό τον τρόπο οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση (Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος και Δανέλλης), θα μπορέσουν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και να γίνουν ο νέος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, δε θα χρειάζεται να γίνεται ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα νομοσχέδια, λόγω τη μη δεδομένης πλειοψηφίας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η κίνηση αυτή θα «σώσει» και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πάνου Καμμένου, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο διάλυσης λόγω της αναμενόμενης παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου (την έχει προαναγγείλει για σήμερα). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μείνουν με 5 βουλευτές, αλλά δεν πληρούν και την προϋπόθεση του Κανονισμού της Βουλής, που θέλει και τους πέντε να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Εάν γίνει η αλλαγή του Κανονισμού, οι ΑΝΕΛ θα μπορούν να διαλύσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους και να συγκροτήσουν νέα ΚΟ ως 5 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Έντονες αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία

Τα σενάρια αυτά, πάντως, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μιλά για «εξόφθαλμο εκβιασμό» του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο.

«Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι», καταλήγει.

Π.Κ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top