Νέο «βραχυκύκλωμα» σε Επιτροπή της Βουλής: Χωρίς πλειοψηφία η κυβέρνηση

Ο Φωκάς, η γκαζόζα και η… τουαλέτα

Νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλούν οι Επιτροπές της Βουλής, όπου δεν έχει πλέον την πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μετά το χθεσινό «βραχυκύκλωμα» στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πάρει το «πράσινο φως» για την πρόταση του υπουργού Παιδείας για τον νέο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

"Βραχυκύκλωμα" στη Βουλή: Ψάχνουν για πλειοψηφία σε κάθε ψηφοφορία!

Από τους 21 παρόντες μόλις οι δέκα έδωσαν θετική ψήφο, έξι βουλευτές έδωσαν αρνητική ψήφο, ενώ πέντε -μεταξύ των οποίων και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ- ψήφισαν «παρών».

«Θεωρούμε αδιανόητο να επιλέγεται για επικεφαλής μιας αρχής, η οποία πρέπει να διέπεται από ανεξαρτησία ο προσωπικός σύμβουλος του Υπουργού» είπε η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής έχει γνωμοδοτικό, και όχι υποχρεωτικό, χαρακτήρα.

«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής»

«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής» είπε ο Νίκος Βούτσης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με πολλούς να ερμηνεύουν τη δήλωση του Προέδρου της Βουλή ως προαναγγελία εξελίξεων, που ενδεχομένως να σημαίνει και νέες προσχωρήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ύστερα από επίμονο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, στη σημερινή συνεδρίαση δόθηκε ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων για να τοποθετηθούν επί της χθεσινής διαδικασίας, όπου προέκυψε το «βραχυκύκλωμα» με τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ.

«Το πώς θα λειτουργεί εφεξής η κυβέρνηση μειοψηφίας, το λύνει και το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και θα αποδειχθεί»,  ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής  Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Το νομοθέτημα απερρίφθη. Αν θέλει η κυβέρνηση, να το επανακαταθέσει», τόνισε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας.

«Η παρούσα κυβέρνηση στηρίζεται σε μια μειοψηφία 145 βουλευτών. Εμείς δεν θα επιτρέπουμε να νομοθετεί η κυβέρνηση χωρίς δεδηλωμένη πλειοψηφία», είπε ακόμη ο Νίκος Δένδιας.

Η κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση αφορούσε την παραβίαση του Κανονισμού, καθώς είχε αρχίσει η ψηφοφορία επί της αρχής και μετά ανακοινώθηκε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Συνεπώς, κατά το αίτημα της αντιπολίτευσης, έπρεπε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Η λύση βρέθηκε με τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συνόλου του νομοσχεδίου, ενώ η λύση της ονομαστικής ψηφοφορίας θα εφαρμόζεται σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στην Ολομέλεια, για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα.

«Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας» σχολίασε σκωπτικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τελικά, το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ πέρασε επί της αρχής με 153 ψήφους, αφού ψήφισαν και οι ΑΝΕΛ (καταψήφισαν 3 άρθρα, τα οποία όμως πέρασαν με 150 ψήφους, αφού ισχύει η πλειοψηφία των παρόντων).

Ο Φωκάς, η γκαζόζα και η… τουαλέτα

Γέλια προκάλεσαν, πάντως, οι εξηγήσεις που έδωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Αριστείδης Φωκάς, για την απουσία του από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

«Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Που το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία; Είναι γελοία η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Φωκάς.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top