Πρώτη μάχη για Συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή της Βουλής

Άνω – κάτω τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες από τη συμφωνία με τα Σκόπια

Άδεια έδρανα στη Βουλή

Η αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση ή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή και σήμερα ξεκινά η πρώτη μάχη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει την πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνεδρίασης, ενώ η Επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 17.00.

Εκεί αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη έχει κάνει άνω – κάτω  τρεις Κοινοβουλευτικές Ομάδες (ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι).

Η Επιτροπή διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά 55 βουλευτές, οι οποίοι αναλογούν ως εξής στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες: 27 ο ΣΥΡΙΖΑ, 14 η ΝΔ, 4 η ΔΗΣΥ, 3 η Χρυσή Αυγή, 3 το ΚΚΕ, 1 η Ένωση Κεντρώων, 1 το Ποτάμι, 1 οι ΑΝΕΛ και ο Δημήτρης Καμμένος από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει την πλειοψηφία στην Επιτροπή, ενώ, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά, το Ποτάμι, που πιθανόν να ψήφιζε τη Συμφωνία στην Επιτροπή, χάνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και επομένως και τη μία θέση, που του αναλογεί.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι

Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας, θα αντικαταστήσει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στην Επιτροπή, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως θα ψηφίσει τις Πρέσπες και διαγράφηκε από τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Θεοχαρόπουλος στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και στο σενάριο που η Συμφωνία καταψηφιστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών, αυτό δε σημαίνει πως θα μπλοκαριστεί και δε θα έρθει στην Ολομέλεια.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top