Ετοιμάζει εκλογικό αιφνιδιασμό ο Τσίπρας;

Ο πρωθυπουργός άνοιξε χθες ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο

Την προεκλογική περίοδο άνοιξε ουσιαστικά χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Η σφοδρή κόντρα του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους και επεκτάθηκε σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα θέματα.

Η κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη είχε έντονο προεκλογικό «άρωμα», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεοπτική αναμέτρηση (ντιμπέιτ).

Απίστευτος καυγάς Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για Σκοπιανό και fake news!

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο της χθεσινής συζήτησης, ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ προσπαθούσε να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα στην αίθουσα, είπε ευθέως πως «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο».

Επί της ουσίας, αν και ο πρωθυπουργός πολλάκις έχει μιλήσει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριο του 2019), πιθανόν να επιλέξει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό νωρίτερα.

Το Σκοπιανό θα κρίνει τις εκλογές;

Κομβικό σημείο για τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα θα είναι οι εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό.

Με το πολιτικό θερμόμετρο για το Σκοπιανό να βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο», πριν καν έρθει η συμφωνία στη Βουλή (αναμένεται να έρθει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου), ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε –μετά και τις τελευταία «ατοπήματα» του Ζόραν Ζάεφ- ότι δε θα δεχθεί εκπτώσεις στα συμφωνηθέντα.

Ντοκουμέντο: Ο Ζάεφ μιλά στη Βουλή για «Μακεδόνες» στην Ελλάδα

Ωστόσο, το τοπίο, όσον αφορά την πλειοψηφία των 151 βουλευτών για τη συμφωνία, είναι ακόμη αρκετά ομιχλώδες. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για ακόμη μία φορά, επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, με τον Πάνο Καμμένο να τονίζει πως οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά δε θα τη ρίξουν. Πάντως, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ πιθανόν να κάνει το ίδιο και η Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Σκοπιανό: «Τρικυμία» σε ΑΝΕΛ και Ποτάμι - Ετοιμάζει πρόταση μομφής η ΝΔ

Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται σε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες για να συμπληρώσει τον «μαγικό» αριθμό των 151 βουλευτών. 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το Ποτάμι πιθανότατα θα επιλέξει την οδό της ψήφου κατά συνείδηση, με τον Σπύρο Δανέλλη να έχει τονίσει πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Έτοιμη για εκλογές η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και καιρό, έχει επισημάνει πως η Νέα Δημοκρατία είναι σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές από τον κ. Τσίπρα. 

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως στόχος του πρωθυπουργού είναι να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, ωστόσο γνωρίζουν πως το ρευστό πολιτικό σκηνικό, μπορεί να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε αποφάσεις για πρόωρες κάλπες.

Όσον αφορά την πρόταση για ντιμπέιτ, από την Πειραιώς εξηγούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για τηλεοπτική αναμέτρηση, εφόσον και ο κ. Τσίπρας είναι επίσης έτοιμος να προκηρύξει εκλογές. 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top